Главна / Вести / Косово и Метохија / Брисел: Делимични договор, Србији датум?

Брисел: Делимични договор, Србији датум?

briselОбавестићу земље чланице да су предузети конкретни кораци према јасном и одрживом побољшању односа између две стране, саопштила је Кетрин Ештон после још једне маратонске рунде разговора у Бриселу. Постигнут договор о низу отворених питања, али не и у струји и телекомуникацијама. Ештонова и Филе ће земљама чланицама упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.

Делегације Београда и Приштине постигле су напредак током шесточасовних преговора у Бриселу, после којих је висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон саопштила да ће обавестити државе чланице ЕУ о “конкретним корацима према јасном и одрживом побољшању односа између две стране”.

Кетрин Ештон је, такође, одала признање Дачићу и Тачију због одлучности и напорног рада, а њена портпаролка Маја Коцијанчич је прецизирала да је постигнут договор о низу отворених питања у правосуђу, полицији и локалним изборима.

“Предузети су конкретни кораци према јасном и одрживом побољшању односа између две стране”, написала је Коцијанчич.

Делегацију Србије предводили су премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић. Ипак, две стране нису успеле да се усагласе око два кључна питања – струје и телекомуникација.

Састанак је завршен свега неколико часова пре него што ће Ештонова и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе земљама чланицама ЕУ упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.

Садржај писма ће, како је раније најављено, углавном зависити од онога што је договорено за вечером. Министри спољних послова ће у уторак у Луксембургу расправљати о додељивању Србији датума за почетак преговора о придруживању.

“Комисија је већ дала препоруку Савету да Србији одобри датум, тако да ће писмо садржати само ажуриране информације”, истакла је Коцијанчич.Висока представница ЕУ у петак ће заједно са Штефаном Филеом земљама чланицама упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији. Извор: РТС

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …