Главна / Вести / Читаку: Добићемо шта заслужујемо

Читаку: Добићемо шта заслужујемо

vljora-citakuКосовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку изјавила у Београду да ће Србија и Косово 28. јуна на самиту ЕУ добити оно што заслужују.

Читаку, која у Београду борави у организацији Форума за етничке односе, је рекла да верује да ће до 28. јуна бити још времена да се у имплементацији која је почела предузму још неки кораци. Према њеним речима, одржавање статуса кво значи ескалацију и регресију.

“Тиме ћемо демонстрирати да смо озбиљни у ономе што радимо. Косово је управо зато и одмах именовало новог официра за везу, да бисмо показали да нам је то важно”, рекла је Читаку на скупу посвећеном европским интеграцијама и имплементацији бриселског споразума, који је организовао Форум за етничке односе.

Према њеним речима, Србија и Косово ће на Самиту ЕУ добити оно што су својим радом заслужиле. “Нећу рећи да ће бити награђени, јер смо тешко радили на томе, али Косово заслужује да добије преговоре за ССП и ми подржавамо европску будућност за Србију. Људи на Косову и региону знају веома добро шта може да произведе антиевропска Србија”, истакла је Читаку.
Дискусији је присуствовао и нови официр за везу Пришине Ваљдет Садику, а Читаку је, осврћући се на оставку његовог претходника Љуљзима Пеција после само два дана на тој функцији, рекла да јој је жао што је “чим је стигао морао да поднесе оставку”, али да је срећна што су успели да доведу Садикуа, који је, подсетила је, био до сада дипломата у Загребу.
Читаку је рекла да је процес нормализације компликован и стресан и да је потребна добра воља и да укључене стране верују у оно што раде.
Читаку је испричала свој животни однос према Београду и Србији и навела да је синоћ, после толико година страха, шетајући улицама Београда знала да не треба да се плаши, али да године базиране на насиљу и репресији не одлазе тек тако.
Домаћин скупа Душан Јањић поручио је да је уверен да ће извештај високе представнице ЕУ Кетрин Ештон о напретку Србије бити веома позитиван и да ће Србији 28. јуна бити отворен пут ка преговорима.
Он је додао да очекује да преговори почну у априлу или јуну следеће године, истичући да став Немачке да Србији не треба одмах доделити конкретан датум није непријатељски, јер би додељивање конкретног датума значило аутоматски одлазак на изборе и блокаду имплементације бриселског споразума.
Јањић је позвао српске странке да се припреме за локалне изборе на Косову и Метохији, истичући да без тријумфа на тим изборима немају шансе да изграде регионалну аутономију.

Извор: Б92

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …