Главна / Вести / Србија / Војна вежба “Ресава 2013”

Војна вежба “Ресава 2013”

vojska_srbije_vezbaПрипадници Војске Србије у присуству највиших државних и војних званичника на полигону “Пасуљанске ливаде” извели највећу овогодишњу вежбу са бојевим гађањем”Ресава 2013″.

Припадници Војске Србије извели су на Пасуљанским ливадама код Ћуприје војну вежбу “Ресава 2013”. Председник Србије Томислав Николић честитао припадницима војске на успешно изведеној вежби.

“За успешно изведену вежбу – врло добро”, рекао је Николић, обраћајући се војницима који су извели вежбу и добио громогласан одговор: “Служимо Србији!”.

Командант копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић уручио је председнику Србије макету тенка М-84.

На вежби “Ресава 2013”, којој су, поред председника Србије, присуствовали вицепремијер и министар одбране Александар Вучић, начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, председник скупштинског одбора за одбрану и унутрашње послове Душан Бајатовић, као и војни аташеи у Србији, учествовало је 990 припадника Војске Србије, који су приказали обученост команде бригаде и батаљона као и јединица у припреми у планирању и извођењу вежби и борбених дејстава.

Почетак вежбе обележио је налет авиона “орао” који је на основу симулираног сценарија уочио колону непријатељских моторних и борбених возила по чијој је затим информацији борбено возило пешадије дејствовало ватром из аутоматског топа калибра 20 милиметара.

Након тога, по непријатељу је дејствовано самоходним хаубицама “гвоздика” и самоходним вишецевним лансерима ракета “огањ”.

Након дејства минобацачког вода по циљевима су вођеним ракетама дејствовала два хеликоптера за противоклопну борбу “гама”.

Вежба је завршена истовременим активирањем целокупног система ватре, противнападом, евакуацијом “рањеника” и испоручивањем хране и муниције ваздушним путем.

У показној једностраној тактичкој вежби “Ресава 2013” све време је коришћена бојева муниција.

Након завршетка вежбе, председник Србије обишао је једну од тачака на којој су војници припремали храну од свега онога што су нашли у природи – разних биљака, печурака, жаба, риба, змија, а Николић је и сам пробао печурке, као и друге плодове који расту на Пасуљанским ливадама.

Николић је заједно са начелником Генералштаба генералом Љубишом Диковићем извршио надзор земунице која служи за чување импровизованог логора.

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …