KosovoNaslovna

Pantiću i Zariću produžen pritvor za još dva meseca

Osnovni sud u Prištini juče je produžio meru sudskog pritvora Miomiru Pantiću i Žarku Zariću, obojici iz Istoka, protiv kojih se vodi istraga zbog navodno izvršenog krivičnog dela ratnog zločina.

Pritvor je produžen za još dva meseca, a obojica se trenutno nalaze u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu.

“Iskreno govoreći i imajući u vidu da je Žarko povratnik u selu Ljuboža i da tamo živi poslednjih pola decenije kao jedini Srbin kilometrima naokolo, očekivao sam više sluha od suda i tužilaštva u pogledu ublažavanja mere. U svojoj žalbi na ovo rešenje ću probati da ove argumente prezentujem Apelacionom sudu, od koga očekujem racionalniji pristup, s obzirom na to da zaista ne postoji nikakva opasnost da se postupak neće odvijati nesmetano“, kaže za Kosovo onlajn Dejan A. Vasić, branilac Žarka Zarića.

Advokat Vasić trenutno zastupa sedmoricu Srba koji su u pritvoru Posebnog odeljenja Specijalnog suda u Prištini, odnosno u zatvoru u Podujevu.

Svi su optuženi zbog krivičnog dela „ratni zločin“ zbog čega su advokati, kaže Vasić, organizovali pravne timove koji ih brane.

“Mi smo uzeli sebi za zadatak da se tim ljudima obezbede pravni timovi koji će ih braniti. Bio je jednostavno previše jak pritisak na pojedinice da te složene predmete zastupaju i brane. Otprilike sedmorica njih koji su sada u pritvoru su uglavnom sa krivičnim delom ratnog zločina“, kaže Vasić.

Objašnjava da je nezahvalno reći kome je od pritvorenih Srba najteže zato što je svaki suočen sa ozbiljnim problemima, a najteži im je što nemaju kontakt sa porodicom i što su mnogi u zatvoru nevini.

Podseća da se porodice nalaze u istovetno teškoj psihološkoj situaciji zato što nemaju adekvatne informacije o tome šta se dešava sa članovima njihovih porodica koje su u zatvoru. „Njima je najteže šta se dešava sa porodicom, a porodicama je najteže šta se njima tamo dešava. To je uvezano“.

Vasić apostrofira da je Slađan Trajković jako teškog zdravstvenog stanja, Gavrila Milosavljevića porodica dugo vremena nije bila u mogućnosti da poseti, a da je porodica Žarka Zarića očekivala da će biti pušten i zajedno sa njima proslaviti Novu godinu u selu Ljuboždra, gde je, ističe Vasić, sve ove godine slavio sa komšijama Albancima.

„Dragiša Milenković je praktično na 15-ak kilometara vazdušnom linijom od svoje kuće ni kriv ni dužan u pritvoru. Kako je tim ljudima, samo njihova duša zna“, navodi Vasić.

Govoreći o pravnom poretku na Kosovu, ističe da su država i pravo oduvek bili isključiva i jedina sila.

„Nekada se ta sila sprovodi kroz formalne postupke, a nekada kroz postupke koji ne mare za formalnosti. Sada je, ne samo Kosovo, već čitav svet došao u taj stadijum da se više ne mari ni za kakve formalnosti, pravo, međunarodne norme. Čini mi se da niko nikoga ne zarezuje i da je sad biva normalno da se vode ratovi, bombarduju i stradaju civili i druge stvari koje sugerišu da u suštini taj pravni poredak i sistem do te mere ugrožen da gotovo i ne postoji“, rekao je Vasić.

Izvor: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button