КосовоНасловна

У породилиштима у Северној Митровици и Грачаници рођено више беба него у 2022. години

Упркос отежаним животним околностима и крхкој безбедносној ситуацији на Косову, у Северној Митровици у 2023. години рођено је више од 500 беба, што представља позитиван тренд повећања наталитета, рекао је за Косово онлајн гинеколог Зоран Јакшић у КБЦ Косовска Митровица.

„Са задовољством могу да истакнем чињеницу да је ове године било око 500 порођаја, што је, с обзиром на 2022. годину када је било 430 порођаја, ипак један знатно већи број порођаја него у претходној години“, рекао је Јакшић.

Он је истакао да ови добри подаци уливају оптимизам по питању опстанка српског народа на Косову.

„Околности су, сви знамо какве, јако тешке и безбедносна ситуација. Имали смо проблема са снабдевањем. Дуго није било лекова и санитетског материјала, па смо их онда добили. Тако да смо лакше радили и свакодневне послове које морамо да обављамо. Лакше је било и за нас и за пацијенте, да не морају да трче и да купују лекове и материјал. Како ће то даље бити, то нико не зна. Надамо се да нећемо имати проблема са набавком“, поручио је он.

Подсетио је и на оне пацијенткиње које су морале због превремено рођених беба да се породе у Централној Србији.

„Ми нисмо референтна установа за збрињавање таквих пацијената. Увек има један број жена које се порађају и у Крагујевцу и у терцијалним установама у Београду, такође када су у питању превремено рођене бебе. Наравно да нам улива сигурност када имамо материјала и лекова јер лакше радимо и не морамо да размишљамо о томе“, истиче Јакшић.

О очекивањима за наредну годину каже да се нада редовном снабдевању болничких потрепштина, али и наставку овог позитивног тренда.

„Ми имамо кадрове са којима не оскудевамо, имамо доста лекара. Надамо се да ће ово снабдевење бити континуирано. Што се тиче безбедоносне ситуације, ми на то не можемо да утичемо. Овај број порођаја нам улива наду, да ће и наредне године да се настави тај тренд повећања броја порођаја, што и нама чини задовољство да радимо“, поручио је Јакшић.

Гинеколошко-акушерска клиника у Грачаници ове године имала је више посла него претходне године рекао је за Косово онлајн професор доктор Ненад Шуловић, и навео да је у 2023. години урађено више од 300 порођаја, од којих су неке биле и близаначке трудноће.

„Могу да се похвалим да смо ове године имали до 30 одсто више посла него што је то било 2022. године, што нама не представља потешкоћу, унапред се радујемо послу, без тога ова средина не би могла да опстане. У овој години смо имали 15 одсто више операција, исто толико више прегледа, могу да се похвалим да смо смањили проценат царских резова, што је одлична ставка. Што се опреме тиче, у овој години смо успели да обновимо опрему у неким деловима нашег система, пре свега у породилишту, што је јако битно, јер ту пружмо и највећи број услуга. Добили смо нови вакуум екстратор, а у дечијем боксу обезбедили смо транспортор инкубатор, што је велики помак за нашу неонатолошку службу“, поручио је Шуловић.

Како је навео, Гинеколошко-акушерска клиника у Грачаници има све неопходне усове за обављање већих интервенција, Недостаје опрема са обављање лапороскопских интервенција, али, према његовим речима, и то ће бити набављено током следеће године.

„Уколико је неопходно, што се тиче опреме и људства, имамо услова за обављање великих акушерских и гинеколошких интервенција, с тим што за сада још увек нисмо у могућности да радимо лапороскопске интервенције, али смо захваљујући Министарству Републике Србије и Канцеларији за Косово и Метохију, крајем ове године ступили у реализацији пројекта набавке оперативног лапороскопа и оперативног хистероскопа“, додао је Шуловић.

Као и све здравствене институције на Косову, током ове године је у породилишту у Грачаници било проблема са несташицом лекова.

„Суочавамо се са повременим недостатком лекова, знате да је то био случај ове године, не само у КБЦ Приштина-Грачаница, већ се то дешава и у Пасјану, и у Митровици, али захваљујући залагању министарства и директора тих установа, тај проблем је решен, и сада имамо потрошног материјала и лекова“, нагласио је он.

Припаднице нежнијег пола за ову здравствену установу имају само речи хвале, а доктор Шуловић, наводи да су поверење жена добии на основу рада.

„Трудимо се, особље са лекарима на челу пружа максимум који може да се да у овој седини, а средина то препознаје и имамо велику подршку и веровање у нас. Стекли смо поворење код припадница лепшег пола у Грачаници и околини, а и шире, и одлучују се за нас за завршавање порођаја као најсветијег чина трудноће“, навео је Шуловић.

Александра Радичковић из Грачанице по други пут је постала мајка, а како истиче запосленим у породилишту и условима је веома задовољна.

„Хвала Богу све је прошло у најбољем реду, бебица је добро, ја сам добро. услови су добри, сестре су пријатне, веома сам задовољна услугом“, казала је она за Косово онлајн.

Директор здравственог центра Гњилане Зоран Перић рекао је за Косово онлајн да је у овој години у породилишту у Пасјану рођено 126 беба, 63 девојчица и исто толико дечака.

„У просеку се овде роди више од 120 беба, што је одлично“, рекао је Перић.

И породилиште у Пасјану снабдевено је свом неопходном опремом, додаје он. 

„Година је протекла у најбољем реду. Што се опреме тиче, имамо сву неопходну опрему. На свим одељењима лечен је велики број пацијената, мислим на интерно и дечје одељење, велики број пацијената је прегледан у специјалистичким амбулантама, урадили смо и четири скрининг прегледа“, додао је Перић.

Породилиште у Пасјану током ове године суочавало се са истим проблемом као и све здравствене установе на Косову, са недостатком лекова, напомиње Перић, и додаје да је тај проблем за сада решен. 

„Проблема је било једино око дистрибуције лекова од стране наших добављача, међутим у претходна два месеца смо добили неколико већих пошиљки, тако да ћемо имати лекове за извесно време“, нагласио је Перић.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон