Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Приштина зауставила разговор

Вулин: Приштина зауставила разговор

vulinТо што косовски парламент није изгласао закон о амнестији лош је сигнал и показатељ да је Приштина највећи противник интеграције Срба, каже Александар Вулин.

Директор владине Канцеларије за КиМ и оценио је да је то у суштини у овом тренутку зауставило било какве даље разговоре.

Такав однос доказ је, према његовим речима, да косовске власти нису искрене у својим намерама јер оно што прихвате у Бриселу одбију у Приштини.

“То је суштински огроман корак уназад и то је нешто што је, данас то слободно могу да кажем, зауставило било какве разговоре”, рекао је Вулин за Тањуг.
Уз напомену да је закон о амнестији нужан услов и да без њега нема договора о било чему, укључујући судове, полицију, изборе и интеграцију Срба, Вулин је напоменуо и да је неусвајање тог акта порука да Приштина читаву своју политику води са идејом да до интеграција не додје, односно да Срби не буду у могућности да преузму оно што је њихово право и улога коју треба да имају у свакодневном животу Косова и Метохије.

“Без тог закона ми не можемо да тражимо од Срба да приступе Косовским полицијским снагама, јер не знамо да ли ће у том КПС бити хапшени и затварани. Не можемо да тражимо од Срба да прихвате и ураде било шта уколико законом о амнестији није гарантовано да то што су радили, учили, живели у складу са законима своје државе Србије неће бити оцењено као кривично дело”, указао је Вулин.
Упитан да ли ће то бити тема у наставку дијалога који ће у Бриселу 8. јула, водити премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи, Вулин каже да ће Тачи у сваком случају морати да објасни како је могуће да оно што је договорено у Бриселу није спроведено у Приштини.
“Лопта је у приштинском дворишту. Србија је урадила све што је било до ње, сада нек Приштина уради бар елементарне ствари на које се обавезала”, поручује директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.
Вулин указује и да ће медјународна заједница морати добро да размисли ко је заиста поуздан партнер и да ли се може разговарати са неким ко није у стању да усвоји ни закон о амнестији.
Србија је, како истиче, много теже и озбиљније ствари успела да уради у року у којем је обаћала да ће их урадити, у договору са народом, политичким паритијама и у договору са парламентом.
Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да би неусвајање тог закона довело у питање реализацију бриселског споразума.
“Мислим да ће сада ипак одрадити свој део посла Вашингтон и Брисел и да ћемо ускоро имати усвојен закон о амнестији”, рекао је Дрецун и додао да ће се то догодити у веома кратком року.
Према његовим речима, бриселски споразум о нормализацији односа Београда и Приштине који је потписан у Бриселу постао је саставни део државне политике Србије и у потпуности мора бити примењен.
Дрецун је такође рекао да формирање Скупштине Косова и Метохије није у складу са државном политиком.
Он је новинарима у парламенту рекао да је званична политика Србије да Срби на Косову учествују на локалним изборима 3. новембра, а да после тих избора треба да се формира заједница српских општина.
Скупстину Косова и Метохије јуче су у Звечану формирали одборници четири општине на северу Косова.

Извор: Б92

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …