Главна / Вести / Косово и Метохија / Потписан уговор о изградњи водовода

Потписан уговор о изградњи водовода

potpisivanje_voda_velikaУ Зубином Потоку је данас, у присуству директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Александра Вулина потписан уговор о изградњи регионалног систена водоснабдевања за општине Зубин Поток, Косовска Митровица и Звечан.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић, рекао је на свечаности да ће тиме бити решено једно од кључних проблема које је имало становништво на овом подручју.
Ристић је подсетио да је проблем редовног водоснабдевања посебно изражен после 1999. године, јер се систем за снабдевање налази у јужном делу Косовске Митровице и из политичких разлога снабдевање је погоршано.
„ Доток воде за пиће искључиво зависи од воље Албанаца који управљају системом и сва настојања да се проблем реши остајала су без резултата”, рекао је Ристић. Он је додао да је 2009. године, овај проблем почео озбиљно да се решава.
„Одлучено је да се општине Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица задуже код комерцијалних банака а да држава буде гарант . Потписан је уговор о међуопштинској сарадњи, дефинисане обавезе, обезбеђен је кредит у висини преко 9 милиона евра, а разлику средстава обезбедићимо из буџета“, рекао је Ристић.
У овој години путем јавне набавке одређени су извођачи радова , додељен је уговор конзорцијуму на чијем је челу Компанија „Јединство“ АД Севојино, радови ће почети половином августа и према плану треба да буду завршени за 18. месеци.
Вредност пројекта процењена је на 1.168.145 000 динара .
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изразио је наду да ће ово бити последња година када ће се грађани севера Косова снабдевати водом из цистерни.
„Ово је доказ да када смо јединствени и радимо заједно можемо све. Ове три општине, њихова држава и Влада Републике Србије су успели да приведу крају почетак овог пројекта”, рекао је Вулин и додао, да ће нови водовод бити и замајац развоја читавог краја.
Најавио је и друге пројекте, изградњу хидроцентрале, постављање оптичког кабла и друго што ће омогућити нова запошљавања.
„Нема већег доприноса опстанку српског народа на Косову и Метохији него их упослити и наћи одрживе економске системе у којима ће моћи да се зарађује и издржава породица“, рекао је Вулин и поручио да држава Србија брине , да ће увек помагати свом народу и да није ту да оде“.

Check Also

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху …