Главна / Вести / Косово и Метохија / Служен парастос жетеоцима у Старом Грацку

Служен парастос жетеоцима у Старом Грацку

Parastos Staro Gracko

Поводом масакра 14. Жетеоца из Старог Грацка код Липљана, данас је у овом месту служен парастос. Четрнаестог јула су убијени Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић. Парастос је служило свештенство епархије-рашко призренске. Секретар епархије Саво Шмигић је присутнима истакао да „Старо Грацко“ није само данас, већ да је оно увек ту, да не сме да се заборави.

На парастосу је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Vulin Staro GrackoВулин. Он је истакао да му кроз главу пролази “Плава гробница” Милутина Бојића. “Ово је гробље моје браће и 14. година међународна заједница не може да каже ко је ово гробље направио”. Ово је гробље браће моје и 14. година међународна заједница не може да каже ко је оговоран, ко је починилац. Четрнаест година је прошло на гробљу браће моје и међународна заједница не може да каже да се ово неће поновити, зато што није открила ко је ово урадио, а сваки злочин који се не казни увек прети да ће се поновити. Кажу ми да Еулекс три године није ушао у ово село да пита шта се дешава и да понови истрагу. У име Владе Србије и српског народа у име сваког човека са планете Земље, тражим од међународне заједнице и Еулекса, јер је све у њиховим рукама, да поново отворе истрагу и да нам брзо кажу истину ко је направио гробље браће моје”, рекао је у Старом Грацку директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Поверења у међународну заједницу, рекао је Вулин, не може бити док не буде показала да јој је искрено стало и док не буде престала да пребројава жртве по именима и националностима, да има жртве првог и другог реда, да за једне прави судове а за друге да неће ни истрагу да отвори, казао је Вулин окупљеним мештанима Старог Грацка и околине.
По његовим речима, ово је доказ да Срби не могу никада да препусте своју судбину у било чије руке осим своје, ни међународне заједнице, ни било кога другог.

Родбина, пријатељи истичу за Радио Грачаницу да су им остале само успомене. Славици Поповић из Старог Грацка убијено је четри члана породице, брат који је имао 17. година , стриц, отац и брат од стрица.
„Тога дана моји чланови породице као и комшије нису убијени, њима су извађени органи они су и запаљени то Србија треба да зна ” казала је Славица.

Канцеларија за Косово и Метохију уручила је породицама којима су страдали чланови породице једнократну помоћ по 20.000 динара

Check Also

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши …