Главна / Вести / Косово и Метохија / Гудељевић: О мандату Еулекса одлучиваће ЕУ и Косово

Гудељевић: О мандату Еулекса одлучиваће ЕУ и Косово

euleks_policijaМандат Еулекса после јуна 2014. одредиће државе чланице Европске уније у блиској сарадњи са косовским властима и биће заснован на заједничкој процени ситуације, изјавила је данас Тањугу портпарол те мисије Ирина Гудељевић.

“Еулексов могући мандат у будућности биће одређен од стране држава чланица ЕУ и то у блиској сарадњи са косовским властима и биће заснован на заједничким проценама ситуације и косовских потреба – и то споразумно и на координисан начин”, навела је Гудељевић.

Она је додала да су у мисији “свесни да је јуче одржана дебата у Скупштини Косова”.
“Онако како ми то разумемо јесте да би парламентарци и косовске власти желели да виде неко померање када је у питању Еулексова транзиција”, каже портпарол мисије ЕУ на Косову.

Косовска скупштина усвојила је јуче резолуцију у којој тражи да се мандат Еулекса не продужи после јуна 2014. године, незадовољна начином на који та мисија ЕУ води истраге и случајеве суђења за ратне злочине.

У резолуцији о улози Еулекса на Косову, од домаћих власти захтева се да од септембра почну да припремају план преношења овлашћења са мисије ЕУ на косовске власти, предвиђено за јун 2014. када Еулексу званично престаје мандат.

Иако је ЕУ оставила отвореном могућност да се Еулексу после јуна 2014. године продужи мандат, косовска скупштина је резолуцијом затражила да се мандат не продужава, а као разлог навела је незадовољство улогом Еулекса у истрагама и суђењима случајева ратних злочина.

Заменик косовског премијера и министар правде Хајредин Кучи је током скупштинске расправе рекао да је Еулекс на Косову резултат споразума Косова и ЕУ и да ће на такав начин та мисија и отићи.

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …