KosovoKulturaLokalneNaslovnaPravoslavlje

Obeležena školska slava u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici

Svečanom Svetosavskom liturgijom i rezanjem slavskih kolača u manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, liturgiju je služio gračanički paroh Darko Marinković.

„ Danas je veliki dan za naš pravoslavni narod, jer proslavljamo jednog velikog čoveka, jednog velikog pastira božijeg. Čovek, svetitelj koji je ostavio carsku krunu, zamenivši to molitvom, postom, teškim monaškim isposničnim životom, u dalekoj za nas Svetoj Gori gde je pronašao sebe“, rekao je u svojoj besedi paroh Darko Marinković.

U prosustvu velikog broja učenika, roditelja, nastavnog osoblja i gostiju školska slava prigodnim programom obeležena je i u OŠ „ Kralj Milutin“ u Gračanici.

Direktor škole „ Kralj Milutin“ Vladimir Milkić, čestitao je slavu svojim kolegama prosvetnim radnicima i učenicima.

„ Kao i u svim školama na prostoru Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, proslavlja se naš prvi učitelj Sveti Sava, hteo bih da pozdravim sve prosvetne radnike, sve učenike, srećna im slava, puno im zdravlja želim i puno sreće i radosti“, rekao je Milkić.

Kolačar slave, nastavnik matematike u OŠ „ Kralj Milutin“, Ivan Nikolić kaže da je srećan što je ove godine domaćin slave i da ga ova slava veže na lepa sećanja iz učeničkih dana, kada je i sam učestvovao u priredbama.

„ Izuzetna mi je čast što moja porodica i ja imamo priliku da budemo domaćini, današnje slave.  Iskoristio bih ovu priliku da čestitam slavu pre svega mojim učenicima i kolegama i da pošaljem poruku učenicima da budemo dostojni naših predaka i Svetog Save i da budu još bolji nego što su danas“, rekao je Nikolić.

Sveti Sava smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Savindan koji je za školsku slavu ustanovljen 1840. godine, učenici osnovnih i srednjih škola svake godine obeležavaju prigodnim kulturnim programom.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button