КосовоНасловна

Бисљими: Прелазни период за грађане, нема казнених мера од сутра

Заменик косовског премијера и главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими изјавио је данас да казнене мере повезане са применом Уредбе Централне банке Косова неће почети од сутра, односно од 1. фебруара и да ЦБК у сарадњи са Централном банком Србије треба да пронађе прикладан механизам за обезбеђење трансфера и донација које Србија жели да пошаље грађанима српске заједнице на Косову.

На конференцији за медије, Бисљими је рекао да је „евро био и биће једина званична валута“.

Уредба ступа сутра на снагу, а како је навео Бисљими, постоји посвећеност томе да евентуални прелазни рокови обезбеде да се грађани што пре, лакше и без штете прилагоде.

„Ниједан грађанин нема разлога да се плаши спровођења нове Уредбе ЦБК. Сваки грађанин треба да буде радостан када се ојачава интегритет финансијског система. Влада ће се побринути да буде што више информација а ЦБК да грађани у свакој општини имају приступ банкарском систему земље, а то подразумева већу присутност комерцијалних банака са њиховим филијалама и да у сарадњи са Централном банком Србије пронађе прикладан механизам за обезбеђење трансфера и донација које Србија жели да пошаље грађанима српске заједнице на Косову“, рекао је Бисљими.

Констатовао је да би спровођење Уредбе ЦБК у раду са готовим новцем могло да погоди пензионере из редова српске заједнице јер немају приступ банкарским рачунима и поновио да сви треба да раде на едукацији грађана.

„Сви ми заједно треба да се побринемо да се глас оних који информишу и образују чује више и јаче него глас оних који стварају панику и манипулишу због политичких интереса“, рекао је Бисљими.

Он је навео да је ЦБК усвојила Уредбу о готовинским трансакцијама која од сутра ступа на снагу и да она има за циљ да под контролом буде и количина и квалитет новца који је у промету.

„Она има за циљ да има под контролом количину и квалитет новца који је у промету и да заштити интегритет финансијског система земље.
Овом одлуком настоји се да се настави борба против криминалних активности на финансијском тржишту – фалсификовање, прање новца. Финални циљ је заштита потрошача и платног система на Косову“, навео је Бисљими.

Како је додао, Уредба ЦБК не треба да се третира само са аспекта забрањивања одређене новчане јединице.

„ЦБК је показала професионализам и настојање да заштити монетарни систем Косова и у том контексту влада је захвална тој институцији.
Уредба нити забрањује, нити дозвољава нити се бави српским динаром, с обзиром на то да српски динар није ни раније био дозвољен. Спровођење Уредбе може да има утицај на оне грађане који су примали трансфере из Србије путем илегалних структура, које су деловале противзаконито на тржишту, као и на она предузећа која су вршила трансакције у динарима и нису могла да буду регистрована у систему националних рачуна“, рекао је Бисљими.

Србија, додао је, може да уплаћује евре као што исплаћује и грађанима у суседним државама, што може да се постигне договором.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон