Косово

Геро: Земље Квинте траже од Косова суспензију одлуке о укидању динара и формирање ЗСО



Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро изјавио је вечерас да су земље Квинте затражиле од Приштине суспензију одлуке Централне банке Косова која забрањује употребу динара и дефинише евро као једину валуту за готовинско плаћање.
„Захтев који смо поставили, ми и землје Квинте, јесте да направимо транзицију пре него што се ова уредба примени. Требало би да буде више консултација и информација пре него што се примени. Позивамо на суспензију ове уредбе ради правилног информисања становништва, и могућности изналажења могућих техничких решења“, рекао је Геро гостујући на РТВ Дукађини.

Француски амбасадор је навео да је важно да обе стране седну и разговарају о техничким питањима примене уредбе ЦБК истичући да је то једини начин за решавање новонастале ситуације.

„Мислим да је важно за све да, упркос техничким деталјима, говоримо о пензијама, платама и правилном функционисању школа и болница које је користила српска заједница у овој землји. Уредба ЦБК-а има за цилј да има већу транспарентност и ми то подржавамо, међутим она има потенцијал директног утицаја на то како ће ова заједница деловати, како ће ти лјуди примати своје пензије, желели бисмо да имамо више консултација пре имплементације истог и шире информације за лјуде, говоримо о конкретним питањима која погађају велики део лјуди“, рекао је Геро.

Он је навео да је Влада Косова морала да, пре свега, пронађе одговарајући начин да не забрани трансфер средстава.

„Влада Косова, као што демократске владе имају моћ да доносе клаузуле, када су ствари забрањене, мора да тражи и пронађе начине да ствари које предлажу не забрањују друге ствари, као што су трансфери новца. Треба разговарати са лјудима на које имају директан утицај, прави канал је да се води дијалог“, нагласио је француски амбасадор.

Геро је поновио захтев земалја Квинте рекавши да и Француска такође очекује да Косово испуни своје обавезе и настави далје са формирањем Заједнице српских општина.

Он је оценио да не види боље решење у нормализацији односа Београда и Приштине од француско-немачког плана.

„Овде не видим никакво друго решење осим француско-немачког плана. То је решење које је предложено у септембру 2022. године и о коме се разговарало и коначно изашло у фебруару 2023. и као што је Јерн Роде (амбасадор Немачке у Приштини) рекао да је дало много предности за Косово, болје односе, територијални интегритет, чланство у међународним организацијама и друге ствари за шта се Косово борило годинама“, рекао је Геро.

Он је навео и да је предлог нацрта ЗСО добар.

„Не само да мислим да је то добар нацрт, мислим да се и Влада слаже, јер је премијер изразио спремност да прихвати ако је то део пакета, није предложио никакве измене, Не мислим да је нацрт лош. Овај документ не даје овлашћења поред општина. Написан је такав какав јесте и односи се на испуњавање њихових овлашћења које поседују, потпуно је легалан. Чекамо Удружење са Косова, а то је следећи члан који говори о Српској православној цркви. Морамо да наставимо далје за интерес Косова“, рекао је Геро.


Извор: Косово Онлине/РТВ Дукађини

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон