Србија

Ли: Питање КиМ треба да се реши кроз дијалог, у оквиру Резолуције 1244 СБ УН

Кинески амбасадор Ли Минг изјавио је да питање Косова и Метохије треба да се реши кроз дијалог и да то решење буде у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.  

Ли је истакао да суверенитет, независност и територијални интегритет Републике Србије морају да се у потпуности поштују.  

„Пажљиво смо посматрали недавне догађаје на Косову и забринути смо. Верујемо да свака једнострана радња може да доведе до ширења панике и да доведе до ескалације тензија, а то није ни у чијем интересу, ни једне стране која учествује у овом спору, нити у интересу мира у региону и стабилности“, рекао је Ли за РТС.  

Он је истакао да верује да све етничке групе и њихова легитимна права и сигурност треба да буду поштовани и гарантовани, укључујући и права српске заједнице. „Зато се надамо да ће моћи да се спроведе Бриселски споразум из 2013. године и оснивање Заједница српских општина. У начелу, ми се надамо да ће косовско питање бити решено на основу међународног права и у оквиру релевантних резолуција УН. Ми уважавамо и ценимо политичке напоре Србије да се овај проблем и питање реши и надамо се да можемо да сачувамо блиске контакте једни са другима по овом веома важном питању“, рекао је кинески амбасадор.  

Ли је нагласио да је током јучерашњег дана имао одличан састанак са председником Србије Александром Вучићем, на којем су они, како је рекао, разменили ставове и идеје о билатералним односима две земље.  

„Разговарали смо и о питањима која се тичу наших заједничких интереса и главних брига. Ми, Кина и Србија, смо јако добри пријатељи зато што имамо слично историјско искуство. Ми се боримо за свој суверенитет, територијални интегритет и независност. Ми поштујемо једни друге и једни друге доживљавамо као једнаке партнере и успоставили смо дубоко политичко поверење на том темељу. Зато у овим областима од заједничког интереса и главних разлога за забринутост, Кина и Србија једна другу разумеју и узајамно се подржавају“, рекао је амбасадор Кине.  

Додао је да је његовој држави веома значајно то што Србија подржава и поштује принцип једне Кине. „Тако да и када је реч о питању Косова, став Кине је јасан и доследан и то је тако већ дуго. Наши портпароли из Министарства спољних послова већ су у понедељак издали изјаву да Кина у потпуности подржава суверенитет, независност и територијални интегритет Србије“, рекао је Ли.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон