Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Смена функционера крајња мера

Дачић: Смена функционера крајња мера

dacicПремијер Ивица Дачић изјавио је данас да су смене функционера које је поставила влада Србије на Косову и Метохији нужна и крајња мера али да до ње не мора да дође.

Дачић је новинарима пошто је уручио пасоше младим спортистима из Републике Српске рекао да у држави мора да се зна ред и дефинишу национални и државни интереси.

“Понекад нисмо свесни шта је најбоље чинити за државу и народ, а то је да се кроз статусно неутрални споразум изборимо за међународну легализацију”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да, све док је Србија за преговарачким столом, неће бити договора без ње и истакао да зато функционери владе немају право да спроводе другачију политику од оне коју је влада утврдила.

Говорећи о косовским изборима Дачић је рекао да инсистирање да на гласачком листићу буде лого Косова може довести у питање учешће Срба на тим изборима, и додао да је данас заказао састанак са амбасадорима Квинте и ЕУ на којем ће им пренети ту поруку.

“Нисам приметио да на гласачком листићу за изборе у Србији пише Република Србија. Дефинисан је начин на који се Косово представља и спроводе се озбиљни процеси на Косову како би се реализовао бриселски споразум и не могу да прођу шибицарски трикови којим покушавају да уведу лого Косова”, рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да се “на мала врата подмећу детаљи који живот значе” и да “са Србијом не може тако да се игра”.

“Ако неко мисли да је наша слабост зато што преговарамо, врло се вара. Или ће избори бити статусно неутрални, или ми на њима не учествујемо. Дефинисали смо да је дијалог статусно неутралан”, рекао је Дачић.

 Скупштина о реконструкцији од 26. августа

Премијер Србије је рекао да би седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о реконструкцији Владе требало да почне 26. августа.

“Ми морамо до краја седмице да припремимо измене закона о министарствима и да страначки органи изнесу своје кадровске предлоге. Наша жеља је да 26. августа почне седница, с обзиром да сам ја 27. августа у Бриселу а 29. августа у Њујорку на седници Савета безбедности УН. Видећемо да ли ће се стићи, а за сад остаје та опција”, рекао је Дачић новинарима.

Шеф Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић рекао је за РТС да је реално да седница Скупштине о реконструкцији Владе буде одложена за 28. или 30. август.

Премијер Србије је рекао да од реконструисане Владе очекује да више ради у интересу привреде, а не да спроводи експерименте и да није превише одушевљен “идеологизацијом експерата”.

“Имали смо странку експерата која је толико тога доброг дала Србији. У последњих 10-15 година концепт је био ‘приватизујте, откупите раднике’ а сада сви кажу ‘похапсите их'”, рекао је Дачић.

Он је навео да ће о експертима у Влади судити по њиховом раду, а да би страни саветници у Влади највише могли да помогну у отварању врата ка центрима моћи на Западу.

 Зна се ко је кандидат за министра просвете

Дачић није желео да открије имена кандидата за министре, истакавши да зна ко је кандидат за министра просвете, али да то не жели да подели са новинарима пре него што прође страначке органе.

Он је најавио да ће у недељу бити одржана седница Председништва СПС, а дан пре тога и седница Владе како би све било припремљено за седницу скупштине у понедељак.

Премијер је нагласио да Влада има подршку у Скупштини Србије и да никаква условљавања не могу да је дестабилизују.

“Стално се говори о неким варницама. Ја само не знам кад је опозиција у питању с ким су у варници. Кључна политичка борба се одвија унутар владајуће коалиције, односно две највеће странке, СПС-а и СНС-а и то показује колико у ствари не постоји сукоб између власти и опозиције”, нагласио је Дачић.

Дачић је такође рекао да није било речи о замени ресора између СНС и СПС, а на питање да ли ће се до почетка наредне седмице ипак о томе разговарати, кратко је одговорио: “Може да буде, не мора да значи”.

Коментаришући сазнања медија да је Иван Тасовац будући министар културе, Дачић је рекао да би “Тасовац свакако могао да буде министар културе” по својој стручности, али да то место “на жалост не припада СПС-у по коалиционом споразуму”.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …