Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска Митровица: Састанак Савеза Синдиката Косова и Метохије

Косовска Митровица: Састанак Савеза Синдиката Косова и Метохије

sskim_sindikatУ Косовској Митровици данас је одржан састанак Савеза Синдиката Косова и Метохије а тема је била радно-правни статус запослених у покрајини од јануара 2014 године, као и динамика исплате привремених новчаних накнада. Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Александар Стојановић истакао је да, оно што је битно и јасно дефинисано, јесте, оно што је директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин више пута поновио, да ниједно радно место неће бити изгублјено и да је то став Канцеларије за КиМ.

„У преговорима идемо са том платформом да се ниједно радно место неће изгубити. Тражимо начина да радно-правни односни остану исти са свим порезима и доприносима. Нешто што иде паралелно, јесте, Закон о помоћи српској заједници. Реално иде и дефинисање радно-правног статуса. То је оно, што је сада предмет преговора, нешто за шта се боримо и то је више пута речено, и не видим проблем у томе. Директор Канцеларије је више пута поновио да радно-правни статус остаје исти и не промењен. Оно што је битно, јесте иницијатива Канцеларије је да привремена накнада буде нешто, што ће бити за стално. Све што је привремено, не видим да је вама решење, то је требало да се зове другачије“ рекао је Стојановић.

На питање представници радника, који примају такозвани минималац и који трећи дан држе у блокади магистрални пут Рашка-Косовска Митровица, код места Доње Јариње; када ће почета исплата новчане накнаде која касни седам месеци? – Стојановић је одговорио, да оно (средства) што иде преко Националне службе, не иде преко Канцеларије за Косово и Метохију и да се ту не ради о склањању од одговорности. „Жао ми је што је дошло до јашњења. Биће редовности исплате, ја се надам колико данас. Ствар је технике, обрачун је завршен преко Националне службе. Свар је Трезора да пусти новац и да технички дође до вас“ рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Александар Сртојановић на састанку састанак Савеза Синдиката Косова и Метохије.

Стојановић је поновио да блокаде путева нису решење и да се тиме ствара само додатни притисак и нагласио да све што има предзнак привремено, треба да буде стално и у интересу српске заједнице на Косову и Метохији.

Председник Савеза Синдиката Косова и Метохије и члан Радне групе за израду закона о финансијској подршци српског народа и припадницима мањинских неалбанских заједница на територији Аутономна покрајина Косово и Метохија Блажо Милосављевић, рекао је да ће радници на барикадама имати пуну подршку Синдиката Косова и Метохије и додао да глас народа мора да се чује, јер како је казао, постоје конкретни предлози и ставови које ће неко у држави Србији морати да уради.

Милосављевић је изразио задоволјство састанком са кога је како је рекао послата позитивна енергија и добра волја да се проблеми заједнички решавају.

Радио Косовска Митровица, Припремила: Маја Фићовић.

Check Also

Начелнику Косовско-поморавског округа Давору Петковићу разбијено стакло на аутомобилу

Начелнику Косовско-поморавског округа Давору Петковићу непознате особе ноћас су разбиле стакло на приватном аутомобилу.  Према …