Главна / Вести / Косово и Метохија / Састанак Ештон-Дачић-Тачи

Састанак Ештон-Дачић-Тачи

taciУ току тројни састанак Кетрин Ештон, Ивице Дачића и Хашима Тачија. Премијери Дачић и Тачи разговарали, без присуства високе представнице ЕУ. Кључна тема разговора косовски локални избори, а посебно изглед гласачког листића, преноси РТС.

Од почетка дијалога Београда и Приштине ово је први пут да су Дачић и Тачи имали одвојени билатерални састанак, без високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, јавља извештач РТС-а.

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је током нове рунде бриселског дијалога да је за ЕУ најважније да локални избори на Косову буду добро припремљени.

“За нас је то веома важно”, рекла је Коцијанчич одговарајући на питање какав је став Ештонове у вези са спором Београда и Приштине око изгледа гласачких листића за локалне изборе заказане за новембар.

Главне теме разговора су локални избори на Косову, заказани за 3. новембар, и преостала питања везана за телекомуникације и енергетику.

Две стране још нису постигле споразум о телекомуникацијама и енергетици, а за Београд су неприхватљива обележја Косова на гласачком материјалу за новембарске локалне изборе.

Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи ушли су у седиште Европске службе за спољне послове мало после 10 часова ујутру.

Ештон је, према речима њених сарадника, обавестила Дачића и Тачија да за разговор имају на располагању цео дан.

Тачи је уочи почетка дијалога рекао новинарима да ће данас бити речи о отвореним питањима у вези са Бриселским споразумом, као и о локалним изборима на Косову.

“Косово ће као и до сада на време извршавати своје обавезе”, рекао је Тачи и додао да очекује да ће све заједнице на Косову, укључујући Србе са севера, учествовати на изборима.

Он је позвао Србе да поднесу изборне листе у складу са прописима.

Премијер Дачић, није се обраћао новинарима, али је уочи пута у Брисел рекао да Србија може да пристане да на гласачком листићу за новембарске локалне изборе на Косову буде лого Центране изборне комисије и поновио да су неприхватљива обележја државе Косово.

Дачић је за Вечерње новости рекао да је то једина опција на коју Београд може да пристане и да ће то јасно предочити премијеру Хашиму Тачију и Кетрин Ештон.

И саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је за тај лист да је то једино прихватљиво решење.

“На листићу могу бити само називи листа, имена кандидата и можда обележја изборне комисије. Очекујемо да ЕУ и међународна заједница уложе напор и обезбеде статусну неутралност избора, како то предвиђа бриселски споразум”, рекао је Ђурић.

И Брисел позива Приштину да одустане од државних обележја.

Премијер Косова је, међутим, уочи одласка у Брисел рекао да је изглед листића за локалне изборе у новембру у надлежности ЦИК-а, а не Владе Косова, па не очекује да то буде тема разговора у Бриселу.

 

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …