Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Напредак у примени споразума

Дачић: Напредак у примени споразума

dacicПредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је, након седмочасовних разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу, да последња рунда дијалога није довела до спектакуларних резултата, али да је учињен корак напред у примени бриселског споразума.

Дачић је рекао да је највећи део разговора био посвећенорганизацији локалних избора на Косову који су заказани за 3. новембар и да је став Србије да је у интересу косовских Срба да на њима учествују.

“Сада имамо много јаснију представу о роковима за организацију избора”, изјавио је Дачић и додао да је договорено да се рок за предају листа продужи како би се омогућила што већа излазност Срба.

Дачић је истакао да у спору око изгледа гласачких листића није постигнут договор, али да ће о томе бити речи на нивоу радних група наредних дана.

“Још је рано говорити о изгледу гласачких листића, јер ће се они штампати тек кад се листе пријаве”, указао је Дачић.

“Приближили смо ставове и кад је реч о телекомуникацијама и енергетици”, рекао је премијер Дачић, додајући да је реч о комплексним питањима у којима се техничка и политичка питања преплићу са проблемом власништва.

“Овај састанак није донео никакав епохални резултат, али предсавља корак даље у примени бриселског споразума”, рекао је Дачић, додајући да ће се поново срести са Тачијем у недељу, 8. септембра.

Премијер је истакао да је његова намера да смири атмосферу како се техничка питања не би додатно политизовала.

“Да се о техничким питањима разговарало на нивоу радних група, она не би добила политички призвук као да је реч о бити или не бити”, рекао је Дачић, додајући да не жели да створи утисак да у дијалогу једна страна добија, а друга губи.

Премијер је изјавио да је у одвојеним разговорима са Ештон након Тачијевог одласка водио додатне разговоре о локалним изборима на Косову.

“Важно је да косовски Срби изађу на те изборе, јер ће онда имати потпуно легализоване општинске органе, градоначелнике и Заједницу српских општина, па више нико неће моћи да говори о паралелним и илегалним структурама”, закључио је премијер.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је, после састанка, да су премијери Србије и Косова поновили посвећеност успешном спровођењу локалних избора на Косову и потврдили да ће наставити интезивне припреме како би изборни процес прошао без проблема.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да је разговор био изузетно конструктван и да је постигнут напредак, али да има много техничких детаља о којима мора да се постигне сагласност.

Према његовим речима, у дијалогу је остварен напредак по питању енергетике и телекомуникација и судства, док су проблем гласачки листичи за локане изборе који ће се одржати у новембру.

Извор: РТС

Check Also

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара …