Главна / Вести / Србија / Николић: Србија спремна за ЕУ

Николић: Србија спремна за ЕУ

nikolicПредседник Србије Томислав Николић рекао је у Пекингу да је Србија спремна да отвори преговоре са ЕУ о чланству и да их брзо и заврши, али и да никада неће признати Косово и Метохију, ни по цену да јој буде угрожен пут у Унију.

“Ми смо државу углавном уредили по европским правилима, започели смо борбу против криминала сваке врсте, реформу правосуђа. Мислим да је Србија спремна да отвори преговоре о чланству и да их, што се Србије тиче, брзо и заврши”, рекао је Николић у разговору са кинеским новинарима.

Према његовим речима, Србија не тражи помоћ ни од кога, па ни од ЕУ, али сматра да је део европске породице народа.

“ЕУ без Балканског полуострва није комплетна, а сигурно је да неће бити стабилности југоисточне Европе без чланства Србије у ЕУ. Европска унија је потребна Србији, али и Србија ЕУ”, одговорио је Николић на питање Глобал њуза о Косову и утицају тог питања на европске интеграције.

Председник Србије је на прес конференцији подсетио да 28 чланица ЕУ појединачно одлучује о томе да ли је Србија испунила услове за чланство у ЕУ и да су 23 земље признале независност Косова.

“Али, нама није постављен тај захтев, нити бисмо ми то прихватили чак и када би нам био угрожен пут у ЕУ”, истакао је Николић, захваливши се Кини и другим земљама на непризнавању једностарно проглашене независности Косова.

Одговарајући на питање Кинеског међународног радија о сарадњи Србије и Кине, Николић је поновио да није дошао у Кину да тражи помоћ, већ “да бисмо се договорили како ћемо да радимо заједно”.

“Мислим да смо се одлично разумели”, оценио је председник Србије.

Николић је рекао да је делегација Србије у Кину дошла са многим пројектима, посебно у енергетском сектору, али и да покаже са колико држава Србија има споразуме о бесцаринској трговини.

“Ако замислите европски континент као океан, ми смо кинеским руководиоцима понудили Србију као острво у том океану. На територији Србије могу да сместе и производе своју робу и продају широм Европе”, истакао је Николић.

Одговарајући на питање Чајна њуз сервиса о економској кризи у свету и како се она одражава на Србију и Кину, Николић је рекао да две земље нису изазвале ту кризу, а да Србија мало може да допринесе њеном превазилажењу.

“Улога Кине је озбиљнија и евидентно је да Кина помаже многим економијама. Ми смо обновили стара пријатељства у Африци и свуда смо наишли на Кину. Кина је данас драгоцен партнер и Африке и Латинске Америке”, указао је Николић.

Николић је новинарима открио како је председник Кине Си Ђинпинг током јучерашњих разговора сликовито описао кинеску филозофију: “Ако је човеку тесна ципела, он не сече ногу, већ мења ципелу”.

“За разлику од других, Кина ће ускоро често да мења ципеле и то увек за већи број. Желим вам сву срећу и успех”, поручио је Николић.

Извор: РТС

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …