Политика

Дачић: Тражимо од вас да поштујете наш територијални интегритет

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је , на панелу под називом „Изазови и прилике на Западном Балкану“, на Анталијском дипломатском форуму, да ће све земље Западног Балкана имати подршку Србије у интеграцијама ка Европској унији, али да од њих очекује да поштују наш територијални интегритет.

Циљ панела био је да се преиспита перспектива Европске уније, али и да се разговара о томе шта свака држава Западног Балкана треба да уради како би у што краћем року постала пуноправна чланица ЕУ.

„Многи ће рећи да је Балкан добио име по Бугарској планини, али можда ће и то да је име састављено од две турске речи које значе „мед“ и „крв“. Остаје само питање чега ће бити више на нашем простору. Ја мислим да је крви било довољно и да мало више буде меда. Јесте идеја ЕУ неки смирујући фактор и потенцијални фактор за државе Западног Блакана. Та нека заједничка идеја која би могла да допринесе стварању заједничких интереса“, рекао је Дачић. 

Говорећи о регионалним иницијативама, Дачић је подсетио да је Србија покренула иницијативу Отворени Балкан и додао да сматра да су такве иницијативе важне у конструктивне, али да их не треба политизовати.

„Проблем код иницијатива јесте – да ли су оне замена за ЕУ или само инструмент“, навео је Дачић.

Навео је да ће Србија подржавати сваку земљу Западног Балкана ка њеном уласку у ЕУ, али да оне морају поштовати наш територијални интегритет.

„Ја само тражим од вас да поштујете наш територијални интегритет и да не треба да дозволимо ничији империјални утицај. Ја сам 2013. године потписао Бриселски споразум, за мене је ЕУ тада и сада неспособна да спроведе што смо потписали, а то је Заједница српских општина. Требало је 90-тих година више преговарати о будућности Југославије, да се Југославије распадне у миру. Ја вас подржавам у свему и увек ћете имати подршку за интеграције ЕУ, само да водите рачуна како се опходите према Србији у смислу нашег територијалног интегритета“, навео је Дачић. 

Поред Дачића, на панелу су говори и министри спољних послова Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, као и специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич. 

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон