Политика

Дачић завршио посету Анталији: Србија се залаже за мир, али уз чување својих националних и државних интереса

Сусретима са шефовима дипломатије Панаме и Либана, министар спољних послова Србије завршио је учешће на Анталијском дипломатском форуму у Турској. На маргинама форума имао је бројне билатералне разговоре и сусрете са лидерима из целог света.

Дачић је у Анталији поручио да се Србија залаже за мир и пут ка Европској унији, али уз чување својих националних и државних интереса.

,,Ми јесмо за мир, јесмо за преговоре. Ја сам потписао Бриселски споразум пре више од десет година. Европска унија је била гарант. Она данас не може да гарантује да ће се он спровести, односно да ће се формирати Заједница српских општина“, поручио је Дачић у изјави за медије. 

,,Имао сам низ састанака са земљама са којима се трудимо да успоставимо што боље односе, као што је Габон, као што је Либан, као што је Панама, као што је Есватини.  Есватини и Габон су земље које су повукле признање Косова, за нас је веома битно да са тим земљама имамо стратешке односе, краљ Есватинија ће доћи у посету председнику Вучићу у Србији. Исто тако, важна нам је позиција Либана, то је земља која није признала Косово“, рекао је Дачић.

Додао је да се сусрео и са министром спољних послова Руске Федерације, Сергејем Лавровим и са мађарским колегом Петером Сијартом, као и са бројним другим званичницима.

,,Један значајан круг активности смо имали данас и оно што мислим да је за нас важно, то је да је наша позиција изузетно добра када је реч о питању Косова и Метохије, односно да нема промена у том ставу земаља, када је реч о једнострано проглашеној независности ‘Косова’. Ми чврсто држимо ту линију одбране, то значи да неко не може да наметне да ,,Косово“ неким споредним путем уђе у међународне организације и институције“, поручио је Дачић.

Навео је да Србија има јасне ставове и око територијалног интегритета Србије, и око територијалног интегритета Украјине, али је истакао и да Србија жели да развија добре односе са Русијом. 

,,Ми морамо да водимо рачуна како ће се која држава односити према питању Косова и Метохије. И сходно са тим, ми желимо да развијамо добре односе са Руском Федерацијом. Захвални смо Руској Федерацији на једном позитивном ставу коју су имали и на самој седници Савета безбједности и сада, везано за КиМ“, рекао је Дачић.

Са министром спољних послова Турске Фиденом је разговарао о односима две земље и о плановима и активностима за наредни период.

Дачић је изразио велико задовољство сусретом са шефицом дипломатије Панаме Јанаином Тенавеј Менкомо, на маргинама Анталијског дипломатског форума. 

,,Наше две земље преко 70 година развијају билатералне односе и спремни смо да наставимо ангажман на изналажењу могућности за даље унапређење обострано корисне сарадње“, навео је Дачић на свом инстаграм налогу након састанка Менкомо.

О актуелној ситуацији у Европи, али и у свету, Дачић је разговарао са високим представником УН за Алијансу цивилизација Мигелом Анхелом Моратиносом. Поред тога разговор се тицао и доприноса који Србија може да пружи Алијанси цивилизација.

Републику Србију и ЛИбан везује дуга традиција искреног пријатељства, поручио је Дачић после разговора са шефом дипломатије Либана Абдалом Бу Хабибом.

,,Спремни смо да наставимо да га додатно јачамо, пре свега кроз развој сарадње у областима од заједничког интереса“, навео је Дачић.

У завршници своје посете, Дачић је навео да му је драго јер се срео министра спољних послова Црне Горе Филипа Ивановића, Румуније Луминицу Одобеску, Мађарске Петера Сијарта, Руске Федерације Сергеја Лаврова, Камеруна Лежена Мбелу Мбелу, као и Дарена Тангу, генералног директора Светске организације за интелектуалну својину. 

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон