Економија

Табаковић: Нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на своју валуту

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поручила је данас, на отварању 31. Копаоник бизнис форума, да нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на сопствену валуту, нити право на живот у миру.

„И то заслужује реаговање сваког човека и сваке институције да би могли да говоримо о будућности“, истакла је Табаковићева.

Подсетила је да смо у децембру прошле године обележили 150 година српског динара као националне валуте.

„На обележавању те важне годишњице рекла сам да се мало која нација у свету може похвалити тиме да има своју валуту један и по век. Поред традиционалних државних симбола, грба, заставе и химне, дух и снагу једне државе чине њена традиција, култура и национална валута. Трајање ових државних одличија је показатељ колико је нека нација дуготрајна, колико је стабилна и постојана“, нагласила је гувернерка НБС.

Како је рекла, државна одличја су и огледало и тековина једног народа и од суштинског значаја за њен суверенитет у свету.

„У мери у којој свака држава данас може да говори о сопственом суверенитету. И све о чему будемо дискутовали данас и наредних дана губи потпуно смисао ако део нашег народа нема право на употребу сопствене валуте и на основна средства за лични живот. Јер сви смо људи. Нико нема право да нашем народу ускрати право на сопствену валуту нити право на живот у миру и то заслужује реаговање сваког човека и сваке институције да би могли да говоримо о будућности“, навела је Табаковићева.

Истакла је да је лако остати недодирљив и позивати се на теорије, и не укључивати се у проблем, држати се по страни, делити савете, устати и држати разне проповеди.

„Лако је махати својим моралним убеђењима. Још је лакше позивати се на немоћ. И лакше је само говорити“, рекла је Табаковићева.

“Радимо на циљу да Србија добије инвестициони рејтинг”

Табаковић је истакла да се ради на томе да Србија добије инвестициони рејтинг.

„Предано радимо на циљу да Србија добије инвестициони ранг, више него икад. Бавимо се свим факторима који могу да утичу на повећање тог изгледа, односно рејтинга. То треба да има за резултат још више инвестиција и прошири базу инвеститора, као и да Србију још боље позиционира на инвестиционој мапи. Не само за стране директне инвестиције, већ и када је реч о обвезницама“, рекла је она.

Казала је да је добијање инвестиционог ранга, који је нама фактички и признат кроз улагања, јесте нешто на чему ћемо радити како би и формално добиили побољшање изгледа. Нагласила је да због добрих економских резултата аналитичари веома добро оцењују српске обвезнице.

„Оцене аналитичара и инвеститора су да српске обвезнице сијају, ово је цитат – српске обвезнице сијају, што огромна тражња за осмогодишњом динарском хартијом и потврђује, док је разлика у приносима на девизне хартије у односу, на пример, на немачке обвезнице значајно смањена. Сви ови резултати потврђују исправност економске политике коју смо водили“, нагласила је.

Како је рекла, у Србији је у овом глобалном амбијенту отпорност наше економије поново тестирана и потврђена.

„Рекордан извоз робе и услуга од 41 милијарде евра у 2023. години је за 75 процената виши него у препандемијској 2019. години. Обезбедили смо рекордне девизне резерве земље, сада већ 25 милијарди евра, и више су за 87 процената него у препандемијској 2019. години. Стопа незапослености је на најнижем нивоу. Формална запосленост у приватном сектору је за око 10 процената изнад препандемијског нивоа, а просечна зарада у децембру је за 64 процента већа од пре кризног нивоа“, навела је гувернерка НБС.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон