Србија

Комеморативна академија поводом 20. годишњице погрома на КиМ – Вучић: Не смемо да ћутимо, истину нико не може да нам одузме

У Народном позоришту одржава се комеморативна академија поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Академија је почела интонирањем химне „Боже правде“. Председник Александар Вучић поручио је да не смемо да ћутимо о томе шта се тада десило и да истину нико не може да нам одузме. Акедемији присуствује патријарх Порфирије, као и остали државни званичници.

Председник Александар Вучић обратио се присутнима у Народном позоришту. Поручио је да не смемо да ћутимо о томе шта се тада десило и да истину нико не може да нам одузме.

Вучић је рекао да нисмо довољно анализирали шта се догађало тада и шта је проистекло из тога. „А готово никада се нисмо договорили о томе шта нам је чинити у будућности“, навео је Вучић.

Казао је да је 17. марта пре 20 година постојала немоћ српске државе и немогућност, упркос јунаштву српског народа на КиМ, да се одбрани од албанске пошасти.

„Покушаћу да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и шта нам је чинити. Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве, без казне за злочинце, поставља се питање, а шта нам после свега остаје? Шта да кажем о себи, свету, а понајпре Србима са Косова и Метохије, који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док су им куће девастиране и разорене, а 35 цркава и манастира оштећено и уништено“, рекао је Вучић.

Додао је да није сигуран да постоје праве речи за њих.

„Знам да постоји нешто што ни њима ни нама нико не може да одузме, право на истину. И колико год о данашњем свету истину представљају као нешто излизано, сакаћено, злоупотребљено и безвредно, ја и даље верујем да је она светлост, без које бисмо живели у вечном мраку. Неопходно нам је, и не смемо да је ћутимо, чак ни када нас убеђују да не знамо шта причамо. И ту није никакав инат, то је одбијање да се живи без светла и да се буде заборављен“, истакао је Вучић.

У свету без принципа, укопаном у ровове, свету који срља ка самоуништењу, истина је онај бедем иза којег једино можемо да преживимо, поручио је Вучић. Како је рекао, наравно да неће сви хтети да прихвате истину.

„Она није пријатна, она разоткрива, осветљава и не нуди уљуљкивање и заборав. Она не може да се избегне, нити прескочи. Што би рекли, боде очи и узнемирава. Зато је толико и одбацују“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да смо од 2008 до 2012. и 2013. године изгубили много јер је више од половине света признало независност Косова.

„Нисмо наследили позицију у којој смо исти, већ позицију у којој је Косово за већи део света већ било независно. И ма колико болан био Бриселски споразум, дао нам је неколико година за убрзан напредак и развој, и да покажемо да смо поуздан партнер. Никада нису испунили ништа ни из Бриселског споразума. Више га ни не помињу, сада се помиње Охридски споразум, из кога смо ми понешто и испунили, а власт у Приштина ништа“, рекао је Вучић.

Говорећи о томе шта је то што можемо да урадимо данас када видимо да не поштују своју реч, Вучић је рекао да очекујемо да нам кажу да нам је нешто наметнуто, а не договоремно.

„Кажите да је то ваша воља, а не Србије и српског народа. Можете да проводите какве хоћете акције и претње, али никада нећемо прихватити резултате ни погрома из 2004. године, ни независност Косова, и оно ће увек бити део суверене и независне Србије. Постоје људи који брину о суду будућности, и њих не можете да победите претњама. Слободу волимо више од свега, и никада нећемо дати да нам је узму“, истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да постоје људи који мисле о будућности, о суду других и суду будућности и да такве људе не можете да победите претњама.

„Србија је независна и суверена земља, слободу волимо више од свега, Косово и Метохију волимо више од свега, и нећемо вам никада дати да нам слободу узмете“ поручио је Вучић.

Вучић је рекао да постоје људи који мисле о будућности, о суду других и суду будућности и да такве људе не можете да победите претњама.

„Србија је независна и суверена земља, слободу волимо више од свега, Косово и Метохију волимо више од свега, и нећемо вам никада дати да нам слободу узмете“ поручио је Вучић.

Председник је рекао ће открити сваки детаљ разговора у Бриселу, и колико пута су варали и лагали и себе и све друге.

Вучић је запитао јавност да ли зна зашто се Бањска догодила.

„Зато што су лагали наш народ на КиМ. Лагали су те момке који су били на барикадама. Што су обећали и потписали. Ја сам их лагао када сам им обећао да их неће јурити као зечеве. Па су их онда јурили. Замислите, неко је хтео да сачува своју кућу и слободу. Не боли мене то. Мене боли када у Србији видим оне који мисле да додворавањем таквима мисле да могу да ураде нешто. Нису они напали, мене или те момке зато што неке друге више воле. Не, те друге презиру, већ зато што хоће да сломе Србију“, рекао је председник.

Вучић је рекао да су предстојећи месеци одлучујући за наш народ.

„Економски ће бити одлични за наш народ, али политички најтежи месеци у последњих 20 година. Желим да се са свима вама поклоним сенима наших јунака који су пали чувајући своје куће и огњишта, и да им поручим да нису узалуд пали. Знаћемо да чувамо све што су учинили за своју отаџбину. Нека живи Србија, нека живи Косово и Метохија и наш народ“ рекао је Вучић.

Извор: РТС, Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон