КосовоНасловна

Звечан: Парастос и одавање поште жртвама НАТО бомбардовања код споменика 13 пострадалих Звечанаца

У Звечану су данас венце положити грађани, представници општине и помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић на спомен плочу подигнуту у знак сећања на 13 грађана Звечана који су погинули током сукоба 1998. и НАТО агресије 1999. године.

Парастос и помен страдалима, данас је одржан и у Звечану код споменика 13 пострадалих Звечанаца. Венце су положиле породице пострадалих и представници Привременог органа општине Звечан.

Бивши градоначелник Звечана и заменик директора КБЦ Косовска Митровица Драгиша Миловић рекао је данас поводом четврт века од НАТО бомбардовања СРЈ, да се нада да се такав злочин никада и нигде више се неће догодити.

„Пре 25 година на данашњи дан извршена је агресија НАТО алијансе на нашу земљу, тада СРЈ. Деветаест земаља, чланице НАТО-а, кршећи међународно право, без одлуке СБ УН даноноћно бомбардовало једну малу земљу, која је чланица Уједињених нација и једна од учесница оснивања УН. То бесомучно бомбардовање је било  не само по војним циљевима, касарнама, већ и по цивилним. Рушене су школе, вртићи, мостови, ауто-путеви, предузећа. Бачено је негде око 37.000 касетних бомби, а коришћена је и муниција са осиромашеним уранијумом која је забрањена. Ево и после 25 година последице коришћења те муниције видимо у порасту оболелих од најтежих болести, како код младих, тако и код старијих“, рекао је Драгиша Миловић. 

Он је напоменуо да су се окупили око спомен обележја, јер су своје животе дали и Звечанци, њих 13 и да не смемо да заборавимо њихова имена.

„Ово спомен обележје нас све подсећа на једно велико зло које се десило пре 25 година и да се надамо да се такво зло никада нигде неће поновити. Остаје на нама који живимо у Звечану, да ове породице које живе са болом поштујемо и да млад нараштај зна да у једном малом граду Звечану, су своје животе дали прекрасни младићи и људи.Нека им је вечна слава!“, нагласио је Миловић.

„Окупили смо се на овај тижан дан да се подсетимо злочина који је спроведен над СРЈ, која је кажњена само зато што је бранила свој интегритет и суверенитет, бранила свој народ од злочинаца током 1997. и 1998. године“, рекла је Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

Она је истакла да НАТО бомбардовање није било спроведено да би спречило некакву кризу, већ са циљем да се отргне део Републике Србије, у чему нису успели.

„У томе нису и неће успети, као што сведочите сви ви ове кроз историју, а на тај злочин ће нас подсећати кроз векове овај и други споменици, подигнути у част погинулих цивила, припадника војске и полиције, голобраде деце која су погинула бранећи своју државу и народ, по Уставу Републике Србије. Нека им је вечна слава и хвала, а нека породицама жртава и нашем мученичком народу Господ Бог пода снаге да издржи сва овоземаљска искушења“, рекла је Парлић.

На подручју општине Звечан, венац је положен и у Жеровници, на спомен плочу подигнуту у знак сећања на војника Божидара Божовћа који је током рата настрадао у околини Призрена.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон