Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантић: У бирачком списку за изборе у Косовској Митровици постоје неправилности

Пантић: У бирачком списку за изборе у Косовској Митровици постоје неправилности

panticЗаменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је данас да у бирачком списку за локалне изборе у Косовској Митровици постоје бројне неправилности које, ако се не отклоне, могу директно да утичу на изборни резултат.

Пантић који је и кандидат грађанске иницијативе “Српска” за градоначелника Митровице, рекао је у интервјуу Тањугу да је шест хиљада Албанаца, који никада нису живели у северном делу Косовске Митровице, уписано у бирачки списак да гласа у северном делу града.
“На тај начин Албанци покушавају да промене етничку структуру становништва, да утичу директно на резултате гласања и да на непоштен начин доведу на власт албанске политичке партије и оне странке које су њима блиске,”- упозорио је Пантић.

У Косовској Митровици постоји проблем са бирачким списковима који је можда много већи него у осталим општинама на Косову, рекао је Пантић, тврдећи да је велики број грађана српске националности који живе у северном делу Митровице уписан у бирачки списак, али са правом гласа у јужном делу Митровице.
“Ја очекујем да ће Влада Србије, односно радна група која је формирана у разговорима са представницима ОЕБС-а доказату да ти Албанци никада нису живели у северном делу Косовске Митровице, да немају право гласа и да ће та неправилност бити у најскорије време отклоњена,”- рекао је Пантић.

Пантић је нагласио да предстојећи избори на Косову и Метохији нису избори на којима ће држава Србија и Срби који буду изашли на њих признати тзв. независност Косова, већ да су то избори на којима ће грађани одлучивати да ли и даље желе да буде део Републике Србије.

Он сматра да ће учешћем на предстојећим изборима на Косову 3. новемвра Срби ојачати српске институције које ће добити након избора потпун легитимитет и легалитет од стране међунаридне заједнице.
“Сада ћемо имати потпун легалитет и легитимитет и много јачу снагу када се будемо супростављали намерама Приштине да на северу Косова успостави законе и правила тзв. државе Косово,”- рекао је Пантић.

Он је подсетио да је бриселски споразум статусно неутралан и да се након локалних избора неће у суштини променити ништа осим што ће, како је оценио, новоизабрани представници српског народа имати пун капацитет, бити равноправни саговорници међународне заједнице и са пуним правом ће моћи на још јачи начин да заступају интересе српског народа.

Пантић је казао да је постало очигледно да властима у Приштини не одговара масован излазак Срба на биралишта 3. новембра и да је евидентно да ће, уколико масовно изађу на изборе Срби имати власт у десетак општина на Косову и Метохији што је скоро трећина територије.

То ни Хашиму Тачију ни било коме другом у Приштини не одговора и они ће учинити све да обесхрабре излазак Срба на ове локалне изборе, учиниће све да се смањи број Срба који имају право гласа, истакао је Пантић.
“Ми очекујемо да ће међународна заједница, пре свега ОЕБС који је посредник између Владе Србије и привремених институција на Косову, које не признајемо, учинити додатан напор да сви они који су се пријавили за учешће на локалним изборима то право и стекну,”- рекао је он.

На тај начин ће избори бити поштенији, правденији и добићемо онакве представнике какве грађени желе, казао је Пантић истичући да Албанци фаворизују само оне странке које учествују у раду приштинских институција а да је јасно да интерно расељена лица неће гласати ни за једну албанску странку али ни за оне српске странке које учествују у раду привремених институција самоуправе на Косову.
“Дакле то су гласови које ће добити грађанска иницијатива “Српска”, коју подржава Влада Србије и због тога они чине све што је у њиховој моћи да те људе (интерно расељене) обесхрабре и да им не дозволе излазак на биралишта 3. новембра,”- рекао је Пантић.

Заменик директора Владине Канцеларије за КиМ је нагласио да ће након локалних избора бити настављено финансирање институција на Косову на исти начин као што је то био случај до сада.
“Питање просвете и здравства никада није била тема разговора у Бриселу, дакле финансирање просветних и здраствених радника остаје идентично као и до сада. Грађани немају разлога да се плаше да ће било ко од њих остати без посла. Грађани немају разлога да страхују да ће 4. новембра осванути у тзв. независном Косову,”- поручио је Пантић.

Ми на ове изборе излазимо након уверавања из Брисела да су они статусно неутрални, рекао је Пантић подсетивши да су управо такви били и обрасци које су користли за пријављивање кандидата за предстојеће изборе на Косову и Метохији.
“Након локалних избора међународна заједница ће морати да размишља о томе по којим законима и на који начин ће функционисати локалне самоуправе на северу Косова. Ја сам у потпуности сигуран, да када је реч о општини Косовска Митровица и осталим на северу Косова, да руководства која ће бити изабрана неће прихватити законе тзв. Републике Косово,”- истакао је Пантић.

Он је додао да ће након тога морати да се нађе неко компромисно решење између закона који су до сада важили, а то су закони Републике Србије и косовских закона и да ће након избора морати да се изнађе компромисно решење које ће пре свега бити прихватљиво за српски народ на северу покрајине.

Говорећи о Заједница српских општина (ЗСО) он је истакао да је она веома битна и да представља ентитет у оквиру покрајине, а не у оквиру независног Косова, због чега је значајно да људи схвате да ЗСО није, како неки тврде, асоцијација која неће имати никаква овлашћења.
“ЗСО ће имати веома јасна овалашћења, јасне задатке, она ће имати за циљ да окупи све Србе на Косову и Метохији и да их кроз институције Заједнице сачува на Косову и Метохији, да сачува Србе у оним општинама из којих нису протерани, а имаће и директну везу са Београдом,”- рекао је Пантић.

Дакле ЗСО је веома важна и због тога Албанци чине све што је у њиховој моћи да обесхрабре Србе да изађу на изборе како би се спречило формирање Заједнице и због тога ми није јасно да се и Хашим Тачи и поједини представници ДШ, пре свега Марко Јакшић и Славиша Ристић, истовремено противе формирању Заједнице, рекао је Пантић.

Пантић, који је кандидат за градоначелника Северне Митровице, рекао је да очекује победу на предстојећим изборима у Косовској Митровици, подсетивши да је његову кандидатуру за градоначелника Митровице подржала Влада Србије која је истовремено позвала све грађане да учествују на изборима.
“Ја сам сигуран да сам досадашњим радом заслужио поверење грађана Косовске Митровице и да грађани врло добро знају колико сам се трудио и ја и странка којој припадам да сачувамо и територију и народ у Косовској Митровици,”- казао је он.

“Трудићемо се да грађанима створимо што оптималније услове за живот и рад али ће се наша предизборна кампања заснивати пре свега на томе да се грађанима објасни да излазак на ове изборе никако не значи да ми признајемо тзв. независност Косова, већ сасвим супротно – да изласком на изборе бранимо и нашу територију и наше грађане”, рекао је он.

Грађани у Косовској Митровици то добро схватају и ми не желимо да неизласком на изборе након четрнаест година дозволимо да Косовском Митровицом влада неко ко не жели добро ни српском народу ни држави Србији, закључио је Пантић.

Извор: Тањуг

Check Also

У српским срединама на КиМ 171 нови случај корона вируса

У српским срединама на КиМ регистрован 171 нови случај короне међу тестираних 277 узорака, саопштио …