Главна / Вести / Косово и Метохија / Коалиција за мониторинг избора: Понашање власти у Приштини и ЦИК недемократско

Коалиција за мониторинг избора: Понашање власти у Приштини и ЦИК недемократско

monit„Коалиција за мониторинг избора“ упозорава јавност да се бриселски споразум не спроводи и да се опструира од стране власти у Приштини и Централне изборне комисије (ЦИК). У Бриселу је договорено да ће и расељени са Косова и Метохије коначно остварити своје пуно право на гласање на локалним изборима заказаним за 3. новембар.

„Коалиција за мониторинг избора“ сматра да је понашање власти у Приштини и Централне изборне комисије недемократско јер покушавају да на сваки начин онемогуће расељена лица да гласају. Секретаријат ЦИК-а нема довољно техничких капацитета да региструје сва расељена лица са правом гласа, изборни материјал који је коришћен није био статусно неутралан и не постоји намера да се исти промени, ОЕБС је онемогућен да извршава своју техничку улогу а такође рокови који се постављани за регистрацију расељених су били нереални и прекратки. Читав случај је добио озбиљне размере дискриминације када је од 39.046 пријава свега прво прихваћено око 1.200 а након тога око 6.593.

Позивамо Европску Комисију која је гарант бриселског споразума да хитно реагује и пронађе начин да власти у Приштини и Централна изборна комисија ефикасно и брзо изврше регистрацију расељених лица. Право на гласање је елементарно право у свакој демократији и ако оно буде ускраћено на овим изборима лицима која су расељена са Косова и Метохије оставиће озбиљне последице у будућим етничким односима на Косову као и односима између Београда и Приштине.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …