Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Напад на Србе још једна груба провокација

Канцеларија за КиМ: Напад на Србе још једна груба провокација

kancelarija

Данашњи напад на петоро Срба у селу Гојбуља у општини Вучитрн, од стране веће групе Албанаца из суседног села Мироче, још једна је груба про
вокација српског становништва на Косову и Метохији у протеклих неколико седмица.

У овом нападу поврећени су Милан Јовановић, Мирко Томашевић, Јован Јовановић, Александар Перић и Бранимир Жарковић, у тренутку када су кренули у воћњак да беру јабуке. Сви су збринути у болници у Косовској Митровици и на срећу нико од њих није животно угрожен.

Како је изјавио један од повређених, Милан Јовановић, Албанци који су их напали из суседног села Мироче, од 1999. године им свакодневно стварају проблеме, узурпирали су српска имања, тако да Срби не могу да прићу својим њивама и воћнацима. Јовановић наглашава да Албанце из села Мироче нико не спречава у томе што раде и да им је практично све дозвољено.

Ово је доказ да се незаконите радње и злочини, ако им се одмах не стане на пут, могу несметано понављати.

Канцеларија за Косово и Метохију је управо на то упузоравала небројено пута. Из тог разлога и данас најоштрије осуђујемо напад на петоро Срба из села Гојбуља и тражимо да се нападачи хитно пронађу и праведно казне. То је нарочито важно како би на Косову и Метохији завладало међусобно поверење, у тренутку када се у Покрајини ближи спровођење локалних избора.

 

Научни скуп „Културно наслеђе Косова и Метохије

 

Kancelarija za KiM

Министар без портфеља задужен ѕа Косово и Метохију Александар Вулин, отвориће у понедељак у 9.30 у Палати Србија, научни скуп „Културно наслеђе Косова и Метохије. Историјске тековине Србије на Косову и Метохији и изазови будућности“. Након тога министар ће дати изјаве новинарима.

 Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, заједно са Приштинским Универзитетом са привременим седиштем у Косовској Митровици организује у понедељак, 07. октобра и у уторак 08. октобра са почетком у 9 часова, научни скуп „Културно наслеђе Косова и Метохије. Историјске тековине Србије на Косову и Метохији и изазови будућности“.

 Научни скуп ће се одржати у Палати Србија, у сали Београд и у Црвеном салону.

 Скуп ће отворити, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин и, ректор Приштинског Универзитета, са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећко Милачић.Косово и Метохија је простор где се сусрећу културна, духовна и уметничка наслеђа различитих народа, конфесија и цивилизација, која су  током протеклих векова услед ратних разарања и сукоба претрпела најтежа оштећења и уништавања. Заштита и очување културне баштине на Косову и Метохији, посебно и даље угроженог хришћанског наслеђа, велики је изазов и обавеза савременог света.

 Из тих разлога, ова научна конференција има изузетан национални значај.

 Учешће на овом научном скупу пријавио је велики број угледних професора, интелектуалаца, уметника, стручњака из области књижевности, архитектуре, археологије, филозофиjе, социологије, психологије, педагогије, историје, историје уметности, политикологије, права и економије.

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …