Главна / Вести / Подршка САД за споразум и датум

Подршка САД за споразум и датум

dacicИзвор: Тањуг

Премијер Србије Ивица Дачић након вечерашњег састанка са потпредседником САД Џозефом Баједном и замеником државног секретара Вилијамом Бернсом рекао да Америка подржава европске интеграције Србије и да је позиција Београда знатно ојачана након бриселског договора.
“Бајден је чак рекао да је за стабилност Европе важно да Србија буде део ЕУ и да је безбедносни и политички интерес свих да будемо део европских интеграција”, рекао је Дачић српским дописницима у Вашингтону након састанка са Бајденом.
Према његовим речима, уколико споразум са Приштином буде имплементиран на време, САД ће уложити свој међународни утицај да земље чланице ЕУ донесу одлуку о датуму за почетак преговора са Србијом.
У разговору са српским премијером Бернс је рекао да САД подржавају Бриселски споразум.
Дачић је потврдио да ће путовати у Брисел 21. маја, на састанак на коме ће главна тема бити имплементација раније постигнутог споразума са Приштином, али је истакао да кроз тај договор не смеју да се провуку и теме о којима није било речи током преговора.
На питање шта мисли о најавама да би ЕУ могла да изађе са својим планом за имплементацију, ако не буде договора Приштине и Београда, Дачић је одговорио да “до сада није био обичај да се излази са неким планом који до тада није био разматран”.
“Размотрићемо целу ситуацију и наша државна делегација ће као и увек бити јединствена”, рекао је премијер Србије, најавивши да ће пре Брисела бити одржан састанак председника Србије Томислава Николића, првог потпредседника владе Александра Вучића и њега.
“Приликом имплементације се мора водити рачуна да се не смеју отварати нека питања која нису разматрана претходно”, додао је Дачић.
Он је нагласио да је, ипак оптимиста да ће се доћи до решења, иако ће, како каже, то бити веома тешко.
Српски премијер је указао и да радне групе треба да раде, а не да сва питања око имплементације пребацују на виши ниво.
Дачић је казао и да ће у Бриселу отворити и питања о повратку расељених лица, приватној и државној имовини и положају цркве и српских споменика на Косову.
Такође је разговарано о билатералним односима, а у припреми је више споразума у области економије, правосуђа и полиције.
Дачић борави у вишедневној званичној посети САД, током које се састао и са представницима највећих светских информатичких компанија.
Посета српске делегације САД трајаће до 17. маја.

Check Also

Петар Петковић примио у опроштајну посету амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету …