Главна / Друштво / Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима

Trgovina-ljudimaУ Србији се данас обележава 18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима чији је циљ скретање пажње јавности на опасности и последице трговине људима.

Подаци показују да је за првих шест месеци ове године у Србији идентификовано 65 жртава и потенцијалних жртава трговине људима, да су најугроженије маргинализоване групе становништва, али да, ипак, трговина људима погађа све у друштву.

Невладина организација АСТРА саопштила је да је до краја прошлог месеца на АСТРА СОС телефон 011/ 785-0000, једину специјализовану линију за проблем трговине људима, упућено око 2.000 позива.

Како је наведено, жене и девојчице су и даље најчешће жртве тог облика криминала, а сексуална експлоатација остаје преовлађујући облик трговине људима у земљи.

Чести су и случајеви радне експлоатације, принудне прошње и бракова, док се ређе наилази на случајеве принудног вршења кривичних дела, а из АСТРЕ наводе и да остаје актуелно и питање трговине бебама.

‘Као земља из које жртве потичу, земља транзита, али и дестинација експлоатације за све већи број жртава, Србија је овај дан дочекала са поражавајућом статистиком – све већим бројем домаћих држављана који постају жртве трговине људима, константно високим процентом малолетних лица која су експлоатисана и још увек великим проблемима у области имплементације закона и заштити права жртава”, указују из АСТРЕ.

Европска комисија је 2007. године и прогласила 18. октобар за Дан борбе против трговине људима, а од тада се, у свим земљама чланицама ЕУ, организују различите активности на националним нивоу које имају за циљ скретање пажње јавности на опасности и последице трговине људима.

Check Also

Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“  и Галерија уметности Приштина у понедељак 25. октобра 2021. у 19 часова у Галерији …