Главна / Друштво / Преминула Јованка Броз

Преминула Јованка Броз

Jovanka-BrozПосле тешке болести, у 89. години живота, данас је у 11.45 умрла Јованка Броз, супруга некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Она је на Клинички центар Србије у изузетно тешком стању примљена 23. августа ове године.

Премијер Ивица Дачић упутио је телеграм са изразима најдубљег саучешћа породици Јованке Броз, истичући да “њеном смрћу одлази и један од последњих најпоузданијих сведока историје наше некадашње државе, која је прогоном платила ту чињеницу”.

“На жалост, историјска неправда према њој почела је да се исправља тек пред крај на јеног живота. Влада Републике Србије сматра да Јованка Броз треба да буде сахрањена поред свог супруга Јосипа Броза Тита и у том смислу ће донети одговарајуће одлуке”, наведено је у телеграму.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће Влада у понедељак формирати организациони одбор са сахрану Јованке Броз и одредити место и датум сахране.

Јованка Будисављевић је рођена 7. децембра 1924. селу Пећанима, у Лици као друго дете у породици. Са 17 година је ступила у Савез комунистичке омладине Југославије.

У 21. години је добила два Ордена за храброст, а такође је и носилац Партизанске споменице 1941. Јосипа Броза Тита је упознала приликом немачког десанта на Дрвар 1944. године.

Како је тачно млада партизанка из Лике постала жена југословенског комунистичког вође није сасвим јасно.

Према једној верзији, одмах након завршетка Другог светског рата, министар унутрашњих послова Александар Ранковић је затражио од својих републичких подсекретара да му пошаљу групу проверених девојака за рад у Маршаловом кабинету.

Од око 50 кандидаткиња, Ранковић је наводно одабрао пет девојака и лично их представио Титу коме се допала партизанка Јованка Будисављевић, стара 24 године.

Ову верзију је потврдио генерал Ђоко Јованић, који је био на челу југословенске Контра-обавештајне службе, према којој је управо он одговорио на Ранковићев захтев и предложио Јованку за Титову сарадницу.

Друга верзија тврди да је Јованку одабрао Иван Стево Крајачић, тадашњи повереник НКВД-а за Југославију, одакле вероватно потиче прича која приказује Јованку као совјетског шпијуна.

jovanka_i_titoТрећа верзија, овог пута од бившег генерала ЈНА Марјана Крањца, каже да је Јованка додељена Маршалу већ 1945. године као хигијеничарка задужена за контролисање хране и чистоће и здравља особља. После смрти велике Титове љубави Даворјанке Пауновић 1946. године, Јованка је, према Крањцу, постала Титова лична секретарица.

Тито и Јованка тајно су се венчали 1952. године. Апсолутни господар Југославије од Јованке је био старији 32 године.

Седамдесетих година однос између Јованке и Тита постао је тема оштрих политичких расправа.

Оптуживали су је да ради против супруга, да жели власт, планира пуч, да је совјетски шпијун. Оптужбе је негирала. Последње три године маршаловог живота били су раздвојени, иако се званично нису развели.

После смрти супруга 1980. године одузели су јој кућу, имовину, документа. Повукла се из јавности, а тек 2009. добила је личну карту.

Нико не зна колико се Јованка Броз мешала у државну политику и да ли је била више од обичне супруге. Многи верују да је била жртва амбиција разних политичара.

Није пристала да изнесе своју верзију приче о догађањима у бившој Југославији, иако су од ње интервју тражили и Руси, Американци, Енглези. За камере је остала нема. Можда ће мемоари, за које многи тврде да је писала, открити тајну.

Check Also

Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“  и Галерија уметности Приштина у понедељак 25. октобра 2021. у 19 часова у Галерији …