KosovoKulturaLokalneNaslovna

Brankica Kostić: Svetski dan knjige postoji sa ciljem da se istakne nematerijalna vrednost knjige

Već skoro tri decenije 23. april obeležava se kao Svetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj datum ustanovljen je na generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Pored toga što se za knjigu kaže da je čovekov najbolji i najtiši prijatelj knjige predstaljaju sponu putem koje se prenose poruke kroz prostor i vreme.

„Svetski dan knjige i autorskih prava je upravo i uveden sa ciljem da se istakne ta nematerijalna vrednost knjige i jedna vanvremenska vrednost knjige, jer knjige nas spajaju desetinama vekova unazad, možemo slobodno reći da nam knjige pružaju mogućnost da možda odemo desetinama vekova unapred. U svakom slučaju knjiga se ne sme izbegavati i ne može se izbeći, obzirom na to da zaista ima tu nematerijalnu vrednost i sposobnost da nas prenese u neke druge sfere metafizike“, rekla je za RTV Gračanica Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici .

Narodna biblioteka u Gračanici poseduje bogat izbor knjiga različitih autora, a i pored modernog doba interneta pravih ljubitelja dobre pisane reči u ovoj ustanovi i danas ne manjka.

“ Ne poznajem mnogo ljudi koji čitaju elektronsku knjigu, već se preko tih društvenih mreža jednostavno čitaju samo neke crtice, izdvajaju iz dela, to je nečija izdvojena vrednost, ne mogu da kažem da je loše, ali knjiga nam pruža mogućnost da sami iz jednog dela izdvojimo ono što je vredno, to što izdvojimo i urežemo sebi u svoju svest to nas opredeljuje kao čoveka i idemo dalje svakako“, istakla je Brankica Kostić.

Ovaj simboličan datum obeležen i smrću velikana Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira prilika je da se setimo da knjige kao otelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za deljenjem znanja imaju veliki značaj u našim životima.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button