Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантић: Избори морају бити статусно неутрални

Пантић: Избори морају бити статусно неутрални

panticЗаменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је данас да ће Заједница српских општина на Косову и Метохији бити ентитет а да комплетан бирачки материјал на дан избора мора бити статусно неутралан “иначе избора неће бити”.

Пантић је истакао да комплетан бирачки материјал на дан избора мора да буде статусно неутралан иначе избора неће бити и да међународна заједница има обавезу да поштује Бриселски споразум.
“Комплетан изборни материјал и све оно што буде пратило изборе 3. новембра мора бити у духу Бриселског споразума иначе грађани на Косову и Метохији неће изаћи на те изборе”, рекао је Пантић.

Он је замерио представницима међународне заједнице што, иако заговарју слободу кретања, не врше притисак на институције у Приштини како би се омогућило српским званичницима да бораве на Косову.
“Међународна заједница има огромну одговорност данас и сва одговорност уколико не буде успешан изборни процес 3. новембра сносиће управо она и Приштина а не Срби на Косову и Метохији”, казао је Пантић.

Он је казао да ће Заједница српских општина бити ентитет без обзира што Албанци покушавају да представе Заједницу као невладину организацију и да излазак на локалне изборе 3. новембра не значи признавање независности Косова.
“То добро знају Албанци и чињеница да је министру Александру Вулину забрањен улазак на Косово и Метохију и расписана потерница за њим, говори да Албанци знају да ће Заједница српских општина бити непремостива брана тзв. независном Косову,” рекао је Пантић.

Пантић који је и кандидат за градоначелника северне Митровице на листи “Српска” истакао је да ће 4. новембра нестати сан Албанаца о независности Косова и то оног тренутка када се створи Заједница, када Срби буду имали власт у десетак општина у покрајини и јасно поруче да не признају косовску независност.

То ће, по речима Пантића, морати да уваже и међународна заједница и Албанци и због тога они све чине да Срби не изађу на предстојеће изборе, подсетивши да је свега десетак хиљада од 40.000 расељених колико је исказало интересовање за изборе добило право да гласа.

Пантић је поручио да ће омаловажавања, увреде и понижења трпети до трећег новембра, када ће Срби изаћи на изборе.

Извор: Танјуг

Check Also

Манифестација “Ђедов сабор” одржана у Осојану

Поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану је …