Главна / Вести / Косово и Метохија / Трифић: Огромне неправилности у изборном процесу

Трифић: Огромне неправилности у изборном процесу

sandra_vladanКоалиција за мониторинг  избора, коју чини скуп невладиних организација са територије Косова и Метохије, прати цео изборни процес и труди се да о свим неправилностима обавести јавност, каже Владан Трифић, члан организације.

“Опште позната ствар је да су ови избори уговорени Бриселским споразумом који су потписали Београд и Приштина, међутим већина ствари из тог споразума се на терену не спроводи. Ми смо као скуп невладиних организација са територије Косова и Метохије пратили процес и организацију самих избора и нашли смо пуно неправилности у организацији овог процеса, као што су регистрација бирача ван Косова, припрема статусно неутралног материјала и бирачки спискови. Постоји још пуно примера на терену који могу доказати наше тврдње.  Ми ћемо после избора издати извештај у коме ћемо навести све детаље о томе”, рекао је Трифић.

Колалиција за мониторинг избора када уочи неправилности у изборном процесу труди се да о томе обавести јавност и релевантне факторе.

“На бирачким списковима налазе се имена људи који су давно умрли. Ми смо урадили анализу једног мањег места које има око 400 домаћинстава са око 600 бирача , где на бирачком списку има 50 бирача који су преминули, тако да не смемо ни да размишљамо каква је ситуација по том питању у већим местима”, навео је Трифић .

Према његовим речима, незванични подаци говоре да је до јуче у Секретаријату ЦИК стигло 6 022 гласа расељених са КиМ из Србије и само један глас и Црне Горе.

Изборни материал није статусно неутралан, рекао је Трифић и додао да су само листићи статусно неутрални.

“Када је кампања у питању углавном се води фер кампања на централном Косову, али то неможемо рећи и за исток Косова, где се представници једне политичке опције хапсе и оптужују” , наводи Трифић.

Коалиција за мониторинг избора очекује велику излазност на предстојеће локалне изборе, посебно на југу покрајине, испод реке Ибар.

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …