Главна / Вести / Косово и Метохија / Састанак у Бриселу даће одговоре око избора

Састанак у Бриселу даће одговоре око избора

marko_djuricСаветник председника Србије Марко Ђурић каже да ће сутрашњи састанак премијера Србије и Косова дати одговоре на многа питања о изборима на Косову. Ђурић је, гостујући на Радио Београду, рекао да су консултације већ у току, али да ће за питање избора на Косову и Метохији кључни бити сутрашњи разговори у Бриселу.

Он није могао да потврди да ли ће тим разговорима присуствовати први потпредседник Владе Александар Вучић, али је рекао да ће у сваком случају постојати висока делегација Србије, предвођена Дачићем и да ће једна од кључних тема бити избори у северној Косовској Митровици.

Ђурић је рекао и да би држава Србија, да је имала право да на сат времена добије могућност да успостави ред на бирачким местима у северној Косовској Митровици, то без икаквог оклевања и урадила. “Верујете, да је држава Србија имала право да макар на сат времена, макар, као што је рекао Вучић, на 45 минута добије право да успостави ред на бирачким местима у северној Косовској Митровици, она то без икаквог оклевања урадила”, рекао је Ђурић.

Он је додао да је то била порука људима који су били одговорни за безбедност да спрече шиканирање и малтретирање људи.

Према његовим речима, сасвим је сигурно да Србија неће остати нема на “деловање оних који путем даљинског управљача, седећи у удобним фотељама у Београду, покушавају да дестабилизују и Косово и Метохију и остваривање циљева државне политике и заједно са Хашимом Тачијем, спрече формирање Заједнице српских општина”.

“Мислим да је трагично што се суочавамо са тиме да, у нашој најосетљивијој средини, од свих средина можда на читавом Балкану у којима данас живе Срби, имамо оне који уносе ту врсту подела”, рекао је Ђурић.

Саветник председника Србије сматра да, због свих неправилности, избори у северној Косовској Митровици морају бити поновљени, док у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану не очекује њихово поништавање. Говорећи о инцидентима који су пратили одржавање избора, Ђурић је рекао да “није нормално да нико не рагује када се формирају шпалири испред бирачких места, у којима се људи вређају, понижавају и када им се прети”.

Он је нагласио да треба да буде спроведена детаљна анализа зашто се то десило и да треба “да поставимо отворена питања онима који седе у командама међународних снага у Приштини и другим местима, због чега су ствари тако изгледале на дан избора”.

“Њихова је одговорност и данас, и на тај дан, и сутра да ствари не буду на тај начин третиране, и ми ћемо наставити да делујемо према онима кој су, заједно са екстремним Албанцима, покушали да саботирају ове изборе, да их у томе онемогућимо на поновљеним изборима, а сматрам да избори у Косовској Митровици због степена нерегуларности морају да буду поновљени”, рекао је Ђурић.

Он је додао и да је држава став о изборима на Косову и Метохији у недељу изнела преко министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина. “Влада је реаговала преко министра Вулина и ми смо поздравили резултате избора и изразили задовољство чињеницом да је Грађанска иницијатива “Српска” повела у највећем делу средина у којима живе Срби на Косову и Метохији”, рекао је Ђурић.

На питање зашто нису реаговали председник, премијер и први потпредседник, Ђурић је рекао да је потребно да се “искристалише ситуација везана за дешавања у Косовској Митровици, односно потребно је да у дијалогу са ЕУ и Приштином буде разјашењено каква је судбина избора у северној Косовској Митровици”.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …