Главна / Друштво / Међународни дан борбе против фашизма

Међународни дан борбе против фашизма

fasizamМеђународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обележава се данас широм света, а сећање на овај датум и “Кристалну ноћ”, када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој, у Србији ће бити пропраћено централном манифестацијом и концертом у Задужбини Илије М. Коларца.

Централној државној манифестацији присуствоваће и премијер Србије Ивица Дачић. На свечаности ће бити изведен концерт “Посланица љубави” у продукцији Културно-просветне заједнице Србије, у коме ће учествовати Ансамбл “Метаморпхосис”, под управом уметничког руководиоца Саше Мирковића.

Дачић ће се званично обратити присутнима, а церемонији, која ће почети у 20 часова, присуствоваће представници Народне скупштине, Владе Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели холокауста, као и носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст.

Церемонији ће присуствовати и представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања.

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај, познат као Кристална ноћ, сматра се симболичним почетком холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

У “Кристалној ноћи” или, како се још назива – Ноћи погрома – немачки нацисти су разорили, уништили и опљачкали безбројне јеврејске радње, предузећа и институције. Између осталог запаљено је више од 1000 синагога, потпуно је разорено више од 7.000 јеврејских предузећа, као и бројни јеврејски домови, болнице, школе и друге институције.

Током необузданог насиља које је уживало широку подршку свих сегмената нацистичких власти, али и обичних грађана, убијена је најмање 91 особа јеврејског порекла, а око 30.000 је одведено у концентрационе логоре.

Поводом овележавања годишњице “Кристалне ноћи”, председник Аустрије Хајнц Фишер оценио је да би и данас сви требало да остану опрезни према антисемитизму. Он је, након полагања венца на споменик јеврејским жртвама, нагласио да треба одлучно одбацити сваки “трзај” антисемитизма.

Према анкети коју је објавила ЕУ, више од три четвртине Јевреја у Европи сматра да је антисемитизам у порасту у њиховим земљама, нарочито на интернету.

У оквиру анкете испитано је 5.847 Јевреја у осам западноевропских земаља – Белгији, Француској, Немачкој, Мађарској, Италији, Летонији, Шведској и Британији.

Такође, студија коју је данас у Бечу представила Агенција ЕУ за основна права (ФРА), показала је да је за већину Јевреја који живе у ЕУ, антисемитизам и даље велик и значајан проблем.

Check Also

Косовска Митровица: Промовисање доктора наука, Приштински универзитет има будућност

У недељи када се обележава 52. године рада и постојања Приштинског универзитета, промовисана је нова …