Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници презентован рад Институције Омбудсман

У Грачаници презентован рад Институције Омбудсман

ombudsmanУ оквиру сталног промовисања људских права и слобода, у Етно кући у Грачаници данас је оджан округли сто Институције Омбудсмана на тему „Испуњавање мисије институције Омбудсмана“.

Дебата је била одлична могућност да се на једном месту састану претставници Институције Омбудсмана, општинских власти, невладиних организација и медија, и разговарају о постојећим изазовима у заштити људских права и слобода. Омбудсман Сами Куртеши, рекао је на трибини, да је јако битно да су све институције , без обзира дали се ради о приватном или јавном сектору, министарства или премијер и министри, у обавези да одговоре на информације које потражује Институција Омбудсмана.

„Нажалост, то није увек случај. Имамо ситуације где одређена министарства не сарадђују у довољној мери, а посебно интересантно да је међу њима и министарство полиције, што је незамисливо“, истакао је Куртеши.

Трифун Јовановић из Канцеларије за сарадњу са судовима рекао је, да се на Косову крше основна људска права, право на слободу кретања и право на језик и писмо. Јовановић је казао да је непримерано да се право на слободу језика и писма крши од највиших правних инститција.

„Свакодневно имамо случајеве да се судска документа Србима који се налазе у судском процесу шаљу искључиво на албанском језику. Таквих примера има пуно. Само ћу навести пример господина Гачића, коме је од стране Уставног суда Косова послато судско решење на албанском језику. И не само то. На Косову се највише крше имовинска, односно права на имовину. Од 1999 године до данас ми имамо 20000 нерешених судских предмета. Углавном, образложења за такав неуспех јесте, да судови нису надлежни по одређеном предмету. Таква ситуација је просто незамислива“, рекао је Јовановић.

Заменик Омбудсмана Богољуб Сталетовић, рекао је да је на округлом столу у Грачаници  јако битно да Институција Омбудсмана тесно сарађује са медијима како би, како је истакао, становништво било боље упознато о томе шта ова институција може да пружи у правном погледу.

„ Да би Омбудсман институција могла да помогне, потребно је да појединац направи први корак, тако што ће се обратити институцији Омбудсмана. На нама је да са правим тимом покушамо да решимо проблеме уколико они постоје. Само тако, можемо да дамо допринос у правом тренутку и зато подвлачим, да је јако битно да становништво буде упознато са нашим радом“, рекао је Сталетовић.

Само у 2012. години, истажено је 137 случајева, поднетих против локалних самоуправа на Косову, 105 против одређених министарства, 34 против полиције на Косову, а највише против судова, чак 215 пријава. У 2012. години, од стране Институције Омбудсмана затворен је само један посто случајева са извештајем, неприхватљивих је било 31 %, затворених случајева због незаинтересованости странака 17 % а позитивно је решено 51 % захтева. У 2012. години, поднето је 1670 жалби а истражено 557 или 33 %, највише жалби поднели су припадници албанске заједнице чак 88 посто, док су Срби током исте године поднели 125 жалби, од чега су истражене 78 или 14 %. Чак 79 % или 1328 жалби поднели су мушкарци, док су жене поднеле 342 пријаве односно 21 %.

На округлом столу у Грачаници речено је, да се овакве дебате у будуће морају чешће одржавати како би се унапредила свест грађана о томе каква је улога Омбудсмана на Косову.

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …