Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Београд ће учинити све да заштити грађане на изборима

Ђурић: Београд ће учинити све да заштити грађане на изборима

marko_djuricСаветник председника Србије Марко Ђурић поручио је Србима на северу Косова и Метохије да ће Београд учинити све што је неопходно да се они не осећају уплашено уочи поновљених избора 17. новембра.

Ђурић је објаснио да је Уставом Србије предвиђено да ће се за регулисање питања статуса аутономије КиМ донети посебан уставни закон, па је логичније да се обаве политички преговори који ће створити предуслове за доношење таквог закона који ће рефлектовати постигнуте договоре, о коме ће се изјаснити и влада и
Скупштина и по потреби све друге државне институције.

Ђурић сматра да је овим одговором објаснио и због чега власт није најпре променила Устав, па ишла на преговоре у Бриселу, када је председник Србије признао да је платформа за КиМ неуставна.
“Бриселски преговарачки процес у вези са изборима на КиМ није текао глатко, као што, уосталом, ни пут ка постизању „првог споразума“ није био раван и без препрека”, рекао је Ђурић у интервјуу листу “Данас”, објављеном у електронском издању.

Он је додао да много тога још треба да се реши да би сви постигнути договори у потпуности заживели, а на том плану се редовно “суочавамо са приштинским опструкцијама” око свих аспеката који предвиђају унапређење положаја српске заједнице у Покрајини, па тако буде и ситуација попут оне са списковима, где смо “практично доведени пред свршен чин неколико дана пре избора”.

Спискови су тако прављени да се Албанцима на основу пребивалишта током 1999. омогући гласање на северу КиМ, а да се истовремено од скоро 300.000 Срба који би могли да испуне тај критеријум, на списковима нашло тек 13.000, рекао је Ђурић.

Он је додао да су о неслагању са таквим двоструким аршинима известили све укључене факторе, укључујући и високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
“Желимо да у наредном периоду створимо повољније и регуларније услове за предстојеће парламентарне изборе, што не значи да је требало потпуно да одустанемо од борбе да кроз локалне изборе учинимо све да ЗСО заживи у пуном капацитету предвиђеном споразумима”, рекао је Ђурић који је и потпредседник српског дела Одбора за примену Бриселског споразума.

Ђурић је казао да је карактер међунационалних односа на КиМ такав да доминација бивших бораца ОВК у локалном парламенту у општини у којој Срби чине убедљиву већину никако не може да буде добра вест за српске интересе.
“У другим деловима КиМ (јужно од Ибра) на кожи наших сународника видели смо какве импликације има то што власт држе следбеници идеологије ОВК. Такође, присутна је оправдана бојазан да грађани буду лишени могућности да на регуларан начин и у демократској атмосфери одлуче о својој будућности”, додао је он.

То конкретно значи, објаснио је Ђурић, да је неопходно да амбијент на дан избора омогући мирно и достојанствено остваривање бирачког права за све који желе да га искористе.

То није било, нити може да буде случај ако су мирни, пристојни, породични људи таоци насилничких, хулиганских група, који себи тепају “бојкоташи”, а на путу ка биралиштима своје комшије снимају, записују њихова имена, вређају их, прете њима лично и њиховој деци, гађају их каменицама или физички насрћу на њих, казао је он.

Ђурић је демантовао тврдње да институције “експлоатишу” ЗСО, нагласивши да оне кроз ЗСО покушавају да осигурају опстанак српског живља на КиМ, које за нас остаје неотуђиви део Србије.

ЗСО представља институционални оквир у коме ће Срби у јужној српској покрајини остварити најдиректнији облик управљања процесима од суштинског значаја за свакодневни живот, потпуно легитимно, признато и адекватно подржано и потпомогнуто од Београда, Приштине и међународне заједнице, што до сада није био случај, објаснио је он.

Комуникацију и координацију са Београдом и Приштином оствариваће на начин прецизно утврђен њеним статутом у свим аспектима, укључујући финансирање и практично функционисање органа.

Заједница ће, подсетио је Ђурић, имати бројне стратешке надлежности: предвиђено је да добије одговарајуће представнике у правосудним органима, слободу у управљању и планирању инфраструктурним, образовним, здравственим и другим питањима на својој територији, имаће свог представника пред приштинским институцијама у Консултативној заједници општина, а моћи ће да слободно комуницирају са Београдом као и до сада.

На питање због чега статут ЗСО није објављен пре избора, да грађани знају за шта гласају, Ђурић је одговорио да је предвиђено да се прво заврши изборни процес, па да Руководећи тим, након консултација са изабраним легитимним представницима локалних заједница са већинским српским становништвом сачини нацрт статута ЗСО и достави га међународним посредницима.

Тиме ће се новоуспостављена општинска већа најдиректније и на најдемократскији могући начин укључити у припрему оквира за своје будуће сабирање под плаштом ЗСО, истакао је он.

Ђурић је објаснио да први потпредседник владе Александар Вучић није понудио представницима међународне заједнице улазак државних органа Србије у било какав рат 3. новембра.

Вучић је послао јасан сигнал да наша земља има одговарајућа сазнања о изазивачима нереда у северној Косовској Митровици и располаже оперативним капацитетима да се са њима адекватно, брзо и ефикасно обрачуна на територији северног Косова, ако за то сагласност дају надлежни светски политички фактори у складу са одредбама Резолуције 1244 СБ УН, казао је Ђурић.
“Тиме је, уз бројне остале активности, још једном потврђена принципијелна конструктивност наших државних институција у текућем процесу и спремност на конкретно доприношење решавању проблема. Институције
Србије ће у периоду до завршетка читавог бирачког процеса на КиМ 1. децембра бити максимално ангажоване у предузимању свих неопходних мера из домена својих надлежности како би допринели стварању предуслова за потпуну регуларност гласања”, нагласио је Ђурић.

Он је рекао да ниједан појединац не може и не сме да буде јачи од државе и Уставом и законима гарантованих људских и грађанских права, па ни (посланик ДШ-а) Марко Јакшић, ни друге личности и групе које су “створиле климу напетости и страха и тако директно изазвали нерегуларности и учествовали у инцидентима 3. новембра”.

Извор: Танјуг

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …