Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Лепосавић: У школи у Јошаници почела са радом Еко учионица на отвореном

Основна школа „Лепосавић“ издвојено одељење у селу Јошаница данас је добила „Еко учионицу под ведрим небом“ у којој ће се по лепом времену ђаци и деца из села дружити и размењивати знање. Малишани су том приликом за све присутне извели приредбу

Село Јошаница удаљено је од Лепосавића нешто више од пет километара, школа броји четири основца и једног ученика предшколског узраста. Они су трећи пут за редом уз помоћ њихове две учитељице Иване Анђелковић и Дијане Јовановић добитници пројекта Швајцарске амбасаде преко НВО „Центар за деполитизацију косовског друштва“ из Каменице.

Учитељица Ивана Анђелковић се својски труди да одржи и привуче што већи број деце, којих је како је додала на жалост све мање у селима.

„Ове године наша пројектна идеја је била еко учионица под ведрим небом и сам пројекат смо почели да радимо крајем септембра. Имала је прва фаза пројекта, а затим и друга која је реализована што се може видети иза нас.. Пре свега ово је еко учионица под ведрим небом, самим тим се односи да ћемо изводити наставу овде, јер сматрамо да ако су деца у природи онда поспешује њихову креативност, мотивацију, инспирацију и да ћемо боље да радимо када изађемо из стандардних оквира учионице у неком свом другачијем амбијенту. Сваке године се број деце осипа, јако нам је жао због тога и зато се трудимо да се испромовишемо те сеоске школе, како би родитељи видели да се овде ради, истински се ради, да сваке године учествујемо на неком пројекту и значио би нам што већи број деце за даљи рад“, рекла је Анђелковић.

Циљ пројекта је да се сви укључе у рад, што се и показало од септембра месеца када су се поред ученика, учитеља, домара прикључили и прискочили у помоћ завршетка пројекта и мештани који су поред свог рада донирали и материјал.

Новица Миловановић похађа трећи разред основне школе у селу Јошаница, желео би каже поред еко учионице да може обновити и стару школу, али и више другара.

„Волео би да има више деце овде и да се ако може да се обнови ова стара школа. Ово нам пуно значи, радили смо и ми, додавали смо алате, фарбала смо гуме, ту ћемо се играти, учити и седети“, рекао је Миловановић.

И његова другарица из одељења Марија Ивановић додаје да ће им еко учионица пуно значити како би лакше учили у природи.

„Садили смо цвеће, правили и додавали алате, фарбали итд. Значиће нам пуно, да учимо, пишемо и дружимо се“, рекла је Ивановић.

Благоје Миловановић мештанин села Јошаница и. Некадашњи ученик основне школе присећа се и даје да је школа нова изграђена осамдесетих година.

„Школа је рађена 1981.године, радили су је извођачи из Македоније. Ја сам и као малишан био учесник са радницима. Имамо две учитељице које су изузетно, не само учитељице него као родитељи према нашој деци. Имам два детета у школи, који су нам помогли у васпитању. У почетку су били лоши ђаци, а сада су достигли да буду одлични ученици са свим птицама. Захваљујући учитељицама. Добили смо пројекат на коме сам био учесник заједно са комшијом. Тај пројекат смо довршили, али жалимо што је Јошаница остала без много мештана. Ту су углавном стари и они умиру, али је ту претежно старије становништво , млади су отишли, слабији до Лепосавића а они који су имали могућности отишли су за Београд. Тако да је школа на жалост, остала на четири ученика“, рекао је Миловановић.

Циљ пројекта је да се деца науче да раде тимски, сматра Небојша Симић извршни директор НВО Центар за деполитизацију косовског друштва из Каменице.

„Пројекат је идеалан пројекат иначе изворно аутор овог пројекта је педагошки Институт из Цириха који је једна од престижних у свету. Учитељи знају да је пројекат одличан и има много бенефита од њега, суштина је да се деца науче да знају да планирају, да се организују, да планирају своје време, раде тимски, да се међусобно слушају, уче лепом понашању, то је кључна ствар овог пројекта. Оно што је секундарна предност је то што у школа завршимо по неки пројекат која деца сама предложе. Они добију новац и сами са својом учитељицом троше тај новац за ствари који предлажу у пројекту. Тако а смо триста и више пројеката за ових једанаест година урадили широм Косова и Метохије и ја сам поносан на овај пројект, једна од најважнијих наших пројеката и најбољи пројекат“, рекао је Симић.

На крају су додељене и захвалнице, а донатори из Цириха малишанима су поделили, препознатљиве по квалитету, швајцарске чоколаде.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон