КосовоНасловна

Петковић са Кошаром: Београд се залаже за дијалог, једини пут нормализације односа са Приштином

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић примио је данас амбасадора Републике Француске у Републици Србији, Пјера Кошара коме је пренео јасан став Београда да се залаже за дијалог као једини пут ка нормализацији односа са Приштином и постизању трајног мира, али да пут ка смиривању тензија води преко Приштине која мора да испуни свој део обавеза и деескалира ситуацију на северу КиМ. 

„То подразумева,  да специјалне јединице на северу покрајине морају да се повуку и да већу улогу у заштити Срба преузме мисија Кфора, као и да Приштина што пре омогући несметано одржавање ванредних избора у четири општине на северу КиМ што је један од кључних захтева и земаља ЕУ од 3. јуна, а који је недавно упутила и Српска листа“, указао је Петковић. 

Уместо тога, Аљбин Курти свим административним замкама и злоупотребама покушава да одложи и избегне одржавање избора и тиме додатно на власти задржи своје нелегитимне градоначелнике у чисто српским срединама, док своје специјалне полицијске јединице користи као оруђе за терор над недужним српским народом, навео је Петковић. 

Петковић је истакао да је вишегодишњи терор Аљбина Куртија над Србима на северу КиМ који се свакодневно појачава довео до трагичних догађаја у Бањској 24. септембра које Београд ни на који начин нити је желео нити је подржао, што је јасно више пута истакао и сам председник Александар Вучић, саопштила је Канцеларија за КиМ. 

Београд очекује од међународних представника да увиде и спрече акције којима Курти подрива  мир на овим просторима и руши све споразуме постигнуте у дијалогу у Бриселу, одбијајући пре свега да формира Заједницу српских општина, онако како је она договорена још 2013. и 2015. године. Уместо тога, Курти свакодневно својим изјавама показује да нема намеру да испуни до сада преузете обавезе и свакодневном запаљивом реториком напада Београд и Србе са КиМ, уместо да ради на деескалацији.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон