Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Кочановић: Јединство у слози и љубави према Богу и људима је наше најјаче оружје у борби против оних који сеју мржњу

У манастиру Црна Река у присуству великог броја верника свечано је обележен празник Светог Петра Коришког, чије се чудотворне мошти налазе у манастиру.  Светој литургији коју је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење епископа новобрдског Илариона, присуствовали су и представници Канцеларије за Косово и Метохију, Веселин Кочановић, заменик директора и Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

„Окупили смо се да, заједно са нашом Епархијом, прославимо Светог Петра Коришког. Преподобни Петар Коришки је живео у 13. веку и велики је српски, хришћански светитељ. Родом је из села Корише близу манастира Светог Марка код Призрена. Читајући и слушајући о животу Петра Коришког учимо важне животне лекције које се могу применити и на данашње, савремено доба. Да су дела која остављамо иза себе љубав према људима, Богу и вери, пут који носи мир и спокој“, рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ Веселин Кочановић.

Кочановић је у име директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића честитао празник свим верницима који славе овај празник.

„Честитам празник са жељом да се увек окупљамо у вери и јединству и миру и да уједињени у слози и љубави према Богу и људима, као наше најјаче оружје победимо оне који сеју мржњу и чине све да ускрате основна људска права нашем народу“, поручио је Кочановић.

Он је додао да док год је српски народ истрајан и сложан то се неће догодити.

„Докле год чувамо своје светиње дотле ће се наша вера и наше наслеђе одржати. Данашња литургија и сви ми заједно данас показујемо да је ово пут којим морамо да идемо у борби против зла“, нагласио је Кочановић.

Епископ новобрдски Иларион позвао је вернике да буду следбеници Петра Коришког који је, како је рекао, ишао за Господом Христом.

„Не можемо да имамо ту меру подвига какву је он имао, али, можемо да поднесемо тескобу који нам сваки дан донесе, можемо да прихватимо и неправду као лек за вечни живот, болест и неко разочарење и у себе и у неког другог а да не клонемо“, поручио је Иларион.

Манастир Црна Река је монашка испосница усред планина јужног дела централне Србије, смештена у клисури Црне реке. Налази се у селу Рибариће и припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве.

Као целина представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Поред све своје изузетне лепоте и знаменитости, манастир Црна Река је дуго био скоро непознат ван своје уже околине. Тек од скора, изградњом моста на језеру код Рибарића и поправком прилазног пута, манастир Црна Река, као редак драгуљ српске средњовековне културе, излази из релативне анонимности у којој обитава већ пуних 700 година.

Манастир је активан, мушки и о њему брину монаси.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон