Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Друштво

РХМЗ: На снази црвени метео-аларм, температура до 40 степени

У Србији претежно сунчано и веома топло време, дуваће слаб, променљив ветар, а температуре ће се кретати од 16 до 40 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У већем делу Србије на снази црвени метео-аларм. Из РХМЗ-а објашњавају да то значи да су прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Наранџасто метео-упозорење на снази је само у Банату, Југозападној и Источној Србији.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће се веома топла ваздушна маса задржати и у наредних седам дана, а да ће пик топлотног таласа бити данас и сутра, када ће температуре расти и до 40 степени.

У недељу, 23. јуна и у првој половини наредне недеље на северу и западу Србије очекује се мањи пад температура (до 35 степени), док ће се на истоку и југу максималне вредности задржати и даље око 38 степени, навео је РХМЗ.

Савет лекара је да се у најтоплијем делу дана не излази, већ да дозволимо телу да се навикне тако што ћемо излазити у раним јутарњим и касним вечерњим часовима. Уколико излазите, препорука је да при руци имате флашицу воде и ужину.

Такође, препорука је да најмлађи не бораве напољу од 10 до 17 часова.

На већину хроничних болесника биометеоролошка ситуација може имати повољан утицај.

Особама са срчаним обољењима се саветује извесна опрезност, а у јутарњим сатима астматичари могу осетити благе тегобе.

Метеоропатске реакције су могуће у блажој форми у виду главобоље и променљивог расположења.

У саобраћају се препоручује додатна пажња.

Извор: Танјуг, РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон