КосовоНасловна

Арсић: Устав Косова предвиђа да Скупштина донесе закон о валути, он није донет

Адвокат Василије Арсић који је прошле недеље са колегама поднео захтев Уставном суду Косова за оцену уставности члана 35 Уредбе Централне банке Косова којом се из платног промета избацује динар, каже да Устав Косова предвиђа да Скупштина донесе закон о валути, али да тај закон није донет, док је, истиче, својевремено Уредба Унмика дефинисала употребу динара у платном промету Косова и тај акт је још на снази.

„Уредба Централне банке Косова је противзаконита због чињенце да ЦБК нема овлашћења да доноси акте којима се уређује платни промет на Косову. По Уставу Косова Скупштина треба да донесе закон о валути. Тај закон још није донет, а ЦБК је сама себи дала мандат да доноси акте који су незаконити и противуставни јер је прекршен Устав којим је јасно дефинисано да ће Скупштина законом уредити валуту на Косову“, каже Арсић за Косово онлајн.

Очекује да ће Уставни суд правно оценити захтев који је поднео у име адвокатског тима и подсећа да је захтев поднео и у лично име.

„Поднео сам захтев и као Василије Арсић јер сам оштећен и угрожен уредбом ЦБК, пошто као припадник српске заједнице остварујем примања у динарима, а овим ми је ускраћено право примања пензије, а ту су и друга права – на имовину и достојанство. Уредбом се крши и право на живот, јер је многим људима отежан живот пошто не могу да остваре своје дневне потребе, не могу да купе храну, лекове, односно, да остваре егзистенцијалне потребе. 100.000 Срба који живе на Косову имају примања из централне Србије и много тога им је угрожено овом Уредбом ЦБК, док је Уредба Унмика која је дефинисала употребу динара у платном промету Косова још на снази. Динар као валута није незаконит на Косову“, каже Арсић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон