ВестиДруштвоНасловна

Централна државна церемонија поводом Дана државности у Орашцу

У Орашцу је данас почела централна државна церемонија поводом Дана државности Србије коју предводи потпредседник Владе Србије и министар одбране, као изасланик председника Републике, Милош Вучевић.

Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који служи епископ шумадијски Јован.

Потом ће венце на споменик вођи Првог српског устанка, према програму, положити изасланик председника Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик, након чега ће бити интонирана химна Боже правде.

На церемонији ће се обратити министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председник РС Милорад Додик и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић.

Планиран је и уметнички програм, а церемонија ће се завршити нумером “Востани Сербие”. 

Обележавању Дана државности присуствују бројни српски званичници међу којима су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар финансија Синиша Мали, министарка културе Маја Гојковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Присуствују и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за бригу о селу Милан Кркобабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, министарка правде Маја Поповић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар за јавна улагања Марко Благојевић.

Такође присуствује и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић, министарка здравља Даница Грујичић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници дипломатског кора.

Србија данас слави Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

Епископ Јован: Народ који се не сећа своје прошлости, није достојан будућности

Епископ шумадијски Јован поручио је данас у Орашцу на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије да народ који се не сећа својих претходника и прошлог времена није достојан ни садашњости, нити будућности. 

“У животу је важно сећање, да се сећамо претходник и покојника, наше дивне прошлости, истина, мукотрпне и дуготрајне, али истрајне историје нашег народа, јер народ који се не сеће претходика и прошлог времена, тај народ није достојан ни садашњости, ни будућности”, рекао је епископ Јован који је служио помен устаницима.

Како је истакао епископ, наши преци су се окупили на Сретењу како би бранили крст. 

“Зато их имајмо на уму не само од године до године када се овде сабирамо, него имајмо на уму све наше претке и наше миле и драге покојнике, да се ми њих сећамо у молитвама, а ако се ми њих сећамо у молитвама, они ће се заиста сећати и нас пред Богом”, нагласио је епископ Јован. 

Вучевић и Додик положили венце на споменик Карађорђу у Орашцу

Изасланик председника Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на споменик вођи Првог српског устанка вожду Карађорђу у Орашцу.

Након полагања венаца, уследило је интонирање химне Републике Србије “Боже правде”.

Централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу присустује велики број министара Владе Србије.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон