КултураЛокалнеНасловна

Читалачкој публици у Грачаници представљена књига Растка Шејића „Када пливаш“

Промоција књиге Растка Шејића “Када пливаш“ одржана је у Дому културе у Грачаници у присуству љубитеља лепе писане речи. О књизи су говорили новинарка Ивана Вановац и књижевник Александар Дунђерин.

Поема „Када пливаш“ представља дубоко укорењен однос са Боком. Кроз ову геопоетску књигу, Шејић ствара сакрални ритуал пливања као пут ка хармонији са природом и самим собом, истовремено живо дочаравајући транзиционе и менталитетске изазове, тоном „меланхоличног активисте“ и „талентованог пливача“, како је то критика назвала.

“ Књига Растка Шејића је заправо поема о Боки.Растко у Боки прмећује и стварност света, стбарност једне епохе и једног духа времена „, рекао је на промоцији књижебник Александар Дунђерин .

У поеми „Када пливаш“ коју су заједнички објавили „Матица Боке“ из Тивта, „Прометеј“ из Новог Сада и удружење „Шта хоћеш?“ песник је снажно дочарао пливање као један вид уметности, која захтева таленат.

„Ја имам утиса да Растку није битан Медитеран, донекле је важна Бока јер он ужива у њој и заиста уме да прож иви, Растку је битно пливање, а знате зашто, зато што када се дете сусретне са водом оно осети страх али и узбуђеност, а затим оно плива све даље. то је заправо прича о слободи“ рекла на промоцији Ивана Вановац.

Растко Шејић је редитељ, вишестрани уметник, новинар и путописац. Шејићу је 2022. године додељена Велика грамата Друштва књижевника Косова и Метохије, а његов филм „На веслу прича, Поздрав песнику“ освојио је прву награду на међународном фестивалу Графест 2021. године.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон