ВестиКосовоНасловна

Дачић: Уложићемо све дипломатске напоре да смиримо ситуацију и наставимо дијалог

Ситуација на Косову је веома драматична и потврђује да је Аљбин Курти главни фактор нестабилности, изјавио је за Косово онлајн министар спољних послова Србије Ивица Дачић, истичући да поруке међународне заједнице јесу биле оштре, али да је важније шта ће уследити.

„Ситуација на Косову и Метохији је веома драматична и показује се да смо били у праву свих ових година када смо говорили да је Курти главни фактор нестабилности, да је једно буре барута које може да запали читав регион“, рекао је Дачић указујући на низ једностраних акатара терора над српским народом, хапшењем, покушаја убистава и убистава, блокада српске робе.

Истакао је да је довео на власт албанске градоначелнике у општине у којима не живи ниједан Албанац и да сада постоји ситуација да они, уместо да формирају Заједницу српских општина, доносе одлуку да те општине уђу у заједницу албанских општина.

„Имате свакодневне упаде наоружаних групација из Приштине, што је супротно Бриселском споразуму. Имате сада покушаје да се забрани динар на Косову и упад у српске институције на Косову и Метохији. Све нас то доводи пред дилему да ли је међународна заједница фактор који треба да допринесе миру и стабилности, да ли има улогу каква му је превдиђена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Бриселским споразумом, или се налази у улози смиривања Београда да би Приштина лакше остварила своје циљеве“, објаснио је он.

Дачић је нагласио да, када су у питању вербалне изјаве међународне заједнице, као што су биле јучерашње из ЕУ и САД, треба пратити шта следи иза тога.

„Наравно да су те вербалне изјаве, уз мање више примедби на њихов тон и на покушај да се оптуже обе стране, доста оштре у односу на Куртијев режим у овом тренутку. Међутим да ли ће то бити ефективно зависи искључиво од тога да ли ће Курти послушати њихове примедбе. Из досадашње праксе имали смо примере да он апсолутно не реагује ни на какве притиске који долазе из иностранства јер сматра да има подршку одређених земаља, пре свега Немачке, да ради по своме“, додо је он.

Дачић је нагласио да то додатно компликује ситуацију и да је због тога председник Александар Вучић рекао да ће Србија затражити хитну седницу Савета безбедности УН, као и да ће послати писмо свим чланицама тог тела светске организације и свим чланицама ЕУ, како би их упознао са ситуацијом и са једним неприхватљивим и немогућим положајем српског народа на Косову.

„Србија, на челу са председником, ће уложити све дипломатске напоре да се смири ситуација на Косову и Метохији и настави дијалог. Ми смо посвећени миру и дијалогу, али сигурно нећемо дозволити кршење основних људских права српског народа на Косову“, подвукао је Дачић.

Извор : ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон