Политика

Дачић: Ванредна седница Савета безбедности УН о БиХ, на захтев Русије, највероватније 30. априла

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће ванредна седница Савета безбедности УН о БиХ, на захтев Русије, највероватније бити одржана 30. априла.

Ивица Дачић је рекао да је Русија тражила заказивање хитне седнице Савета безбедности УН о БиХ.

„И највероватније како ствари стоје од ноћас, пошто је Словенија то оспоравала, Малта тражи затворену седницу, да ли ће бити, неће бити, пошто има и редовна седница. У мају се очекује редовна седница Савета безбедности о БиХ“, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је рекао да ће, према информацијама од ноћас, седница бити 30. априла и да ће се обратити, највероватније онлајн, ако не добије визу, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Додао је да ће вероватно неко говорити са муслиманске стране из БиХ, али да се још не зна ко.

„Онда ће бити редовна седница о БиХ, вероватно средином маја“, рекао је Дачић.

Резолуција о Сребреници у процедури разматрања
Истакао је да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успех Србије што је успела да се о овој теми ипак поразмисли.

„Мислим да би највећи број земаља волео да то уопште не буде сада на дневном реду. Чак и они који су спонзорисали ову резолуцију се налазе у незгодном положају како да се изјасне, што је доказ да је то један апсолутно непромишљени политички гест који очигледно има друге неке скривене намере. Те су намере очигледно везане за притисак на Србију, као независну земљу која води самосталну спољну политику, која се базира на нашим националним и државним интересима“, рекао је министар.

Дачић је поновио да ово питање око резолуције о Сребреници може да изазове велику нестабилност у региону и да је потпуно контрапродуктивно.

„Они сигурно неће одустати од те резолуције, осим ако не буду приморани од стране оних који су јој предложили ту резолуцију. Мислим, Немачка сигурно неће одустати, али можда ове неке друге земље. Неће бити 2. маја, а када ће бити, видећемо. Ми ту борбу настављамо“, нагласио је Дачић.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон