НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Александром Боцан-Харченком, са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о проблемима са којима се суочава српски народ у покрајини.

Петковић је на почетку разговора  истакао да је изузетно важно што се на последњој рунди разговора на техничком нивоу Београда и Приштине, која је одржана недавно у Бриселу, разговарало о изради статута Заједнице српских општина, као првог конкретног корака у правцу формирања ЗСО, коју српски народ на КиМ чека више од десет година.

Посебан акценат разговора директор Петковић ставио је на тежак положај српског народа у покрајини који ескалаторним и другим насилним и једностраним потезима свакодневно угрожавају Аљбин Курти и његова власт у Приштини. Србима се свакодневно газе елементарна људска и грађанска права на Косову и Метохији, брани им се да гласају на изборима за народне посланике 17. децембра, хапсе се без икаквих основа и више месеци држе у казаматима, док Курти политиком терора директно угрожава годинама грађену стабилност на терену. Истовремено, Курти на сваки начин покушава да на власти у четири општине на северу КиМ задржи своје лажне градоначелнике и преко њих додатно угњетава српски народ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију оценио је да промовисањем идеје „велике Албаније“ и поруком да су данас такозване КБС директни наследник терористичке организације УЧК, Курти директно запретио читавом српском народу на Косову и Метохији, али да такве великоалбанске идеје прерастају и у претње по стабилност читавог региона.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију нагласио је да ће, упркос неодговорним Куртијевим потезима, Београд наставити да предано и посвећено чува мир и залаже се за дијалог као једини одржив пут ка нормализацији односа са Приштином.

На крају разговора Петковић је захвалио руском амбасадору и његовој земљи на доследној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон