Косово

Душанка Влаховић: Једва састављам крај са крајем, али то је ’демократија’ на Косову

Вишедневне гужве испред Банке Поштанске штедионице, дневна ограничења за подизање готовине на 10.000 динара и празни банкомати су само неке од последица уредбе Централне Банке Косова која је од 1. фебруара забранила динар. Пензионерка Душанка Влаховић из Северне Митровице каже да ова одлука највише угрожава пензионере, али и истиче да се нико из међународне заједнице не брине због тога.

На већ отежан живот пензионера на Косову додатно су утицале последње одлуке власти у Приштини, али Душанка Влаховић поручује да своје вековно огњиште неће напуштати.

“Једва састављам крај са крајем, а да вам не причам о лековима. Сад је две недеље како се лечим у болници, а у болници нема ни инфузије, као што сви знате. Најгоре ми је што се међународна заједница много не секира за то и ништа не решава. Не знам шта ће бити, али у сваком случају ја сам овде рођена, овде живим, а овде ћу и да умрем”, каже Влаховић за Косово онлајн.

Коментаришући велике редове испред банки ових дана Влаховић каже да није ни покушавала да подигне пензију јер је у лошем здравственом стању.

“Нисам покушавала да подигнем пензију зато што ме боле ноге, имам низак притисак и не покушавам уопште да чекам, него ћерка оде, чека по два-три сата, некад прими 10.000 или15.000 динара, па распоредиш то. Ситуација никаква, али то је ’демократија’, а ништа нам ова ’демократија’ није требала. Живели смо као богови, али ова демократија нас је уништила све, од најстаријег до најмлађег“, истиче Влаховић.

Наглашава да је пензионерима тренутно најтеже, јер су стари и болесни.

“У реду сигурно не можемо да чекамо. Иако станемо у ред, буде ситуација да нема пара више, па да дођемо сутра, чекамо два-три сата. Нагрдили су цео народ, али су пензионери најугроженији овде што се тиче динара. Не знам шта им је то требало и коме то одговара не знам, али нама сигурно не одговара“, поручила је она.

Она је, говорећи о свакодневној реалности на северу Косова након уредбе ЦБК и забрани српске робе, навела да живи изузетно лоше. Скромна пензионерска примања се труди да расподели за цео месец, а након куповине лекова, каже некада може себи да приушти воће, али чешће не, јер новац не излази за све.

“Што се тиче хране, хоће да нас изгладњују. О томе нико не води рачуна, да укину више ту забрану да роба има слободан пролаз. О томе нико не прича сада, јер је најважнији динар. Нама је увек главна валута била динар, и остаће, надам се, јер се толико међународна заједница забринула и ова демократија која је дошла овде, а могли смо без ње”, поручује Влаховић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон