КосовоНасловна

Епархија: Косовске институције протерују Србе и СПЦ и затиру трагове вековног постојања на овим просторима

Епархија рашко – призренска Српске православне цркве је са дубоким запрепашћењем примила вест о још једном скрнављењу православног гробља на подручју Косова и Метохије и позвала међународну заједницу да искористи свој утицај како би дошло до хитне деескалације ситуације.

“Реч је о старом гробљу у Косовској Митровици, већински српској општини где општинску власт од маја ове године држе косовски Албанци. Овога пута, не само да се ради о урбаном подручју, већ су и грађевинска фирма и лице које их је ангажовало без икаквог страха од последица изводили радове преко гробаља, не осврћући се чак ни на људске кости које су машине ископавале из земље. Подсећамо да некажњено скрнављење гробова православних верника на Косову траје интензивно последњих 24 године.

Слике вандализованих гробаља и скрнављених гробова нису само одговорност појединаца. Косовске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе у косовском друштву, а изостанак јасне и недвосмислене осуде у друштву шаље поруку да је такво понашање прихватљиво, или чак и пожељно. Зато је и дошло до оваквог погоршања међуетничких односа на Косову и Метохији, посебно последњих година.

У времену када је Министарство унутрашњих послова Косова за један дан протерало игумана манастира Девина Вода о. Фотија, када министри у косовској влади по ко зна који пут понављају доказано лажне оптужбе на рачун Цркве, слике костију и надгробних споменика преко којих без икаквог страха прелазе камиони ради изградње пута, употпуњавају општу слику стања у ком се српски народ и Српска православна црква налазе. Овакво понашање јасно показује да је реч о намерној криминализацији и протеривању Срба и Српске православне цркве и затирању трагова њиховог вековног постојања на овим просторима.

Ако је ко ових година позивао на помирење и владавину права и закона то је била наша Црква, која је међу првима осудила и недавно насиље 24. септембра, не само зато што је био угрожен један манастир, монаси и поклоници, већ зато што насиље било које врсте и са било које стране не сме да буде пут ка решавању проблема.

Позивамо још једном међународну заједницу да искористи свој утицај како би дошло до хитне деескалације ситуације. Мишљења смо да нас управо овакве ситуације и проблеми подсећају на важност смиривања тензија и потребе искреног дијалога, који би довео до побољшања опште ситуације и живота грађана.

Сада је и више него потребно радити на заштити нашег народа и Српске православне цркве и њеног културног и верског наслеђа. Неправедно и дискриминаторно понашање косовских институција уз коришћење лажних оптужби и језика мржње, који води отвореном прогону на етичкој и верској основи, треба да престане јер онемогућава решавање питања дијалогом и успостављање нормалног живота за све грађане једнако”, стоји у саопштењу Епархије рашко-призренске..

Извор: ТВ Мост 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон