ВестиКосово

ЕУ о следећем састанку на тему динара: Последња шанса за постизање решења


Европска унија очекује да ће следећи састанак главних преговарача Косова и Србије, на тему могућности коришћења динара на Косову бити „коначан за решење“ на основу предлога специјалног европског изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, казао је за Радио слободну Европу портпарол ЕУ Петер Стано.
Осврћући се на последњи састанак у Бриселу одржан 25. априла између главног преговарача Косова Бесника Бисљимија и Србије Петра Петковића, када није постигнут договор, Стано је казао да је, након што су обе стране разјасниле своје ставове, европски посредник представио компромисни предлог аранжмана за прелазно решење.

„ЕУ позива обе стране да прихвате овај предлог и остаје спремна да буде домаћин завршног састанка, ако се стране ангажују на конструктиван начин у вези са предлогом ЕУ“, рекао је Стано.

Очекује се да ће следећи састанак на ову тему бити у Бриселу за две недеље. Петковић је, након последњег састанка, рекао да наредна рунда разговора може бити одржана 13. маја.

Након састанка 25. априла, Бисљими је рекао да нови Лајчаков предлог има за циљ да усагласи ставове странака у вези са финансијском помоћи Србије Србима на Косову. Он није изнео конкретне детаље предлога, али је рекао да би Косово и Србија требало да дају своје мишљење о њему у наредних седам дана.

На досадашњим састанцима у Бриселу на ову тему изнето је више предлога за проналажење решења по коме би Србија могла да врши исплате корисницима финансијске помоћи на Косову.

Новом уредбом ЦБК, динар је забрањен на Косову, односно евро је од 1. фебруара једина валута за плаћање готовином.

Извор:Косовонлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон