ВестиКосово

Гогић: Делује да би са моста на Ибру Курти могао да почне изборну кампању

Не изненађује тренутак у којем се поново покреће тема отварања главног моста на Ибру јер ово питање има огроман симболички значај и за једну и за другу заједницу, а неки спор око отварања моста могао би да буде почетак изборне кампање Аљбина Куртија за предстојеће парламентарне изборе. Делује као да би тај мост био место са ког би он започео своју кампању, каже за Косово онлајн политиколог Огњен Гогић.
Он каже да у програму Самоопредељења свакако постоји обједињавање северне и јужне Митровице, али и да Курти упорно води политику провоцирања Срба на северу Косова.

„Он стално тражи теме за које зна да могу да изазову револт, у нади да Србе побуни и да их наведе да предузму неки можда радикалнији корак“, каже Гогић.

Како истиче, Срби „апсолутно треба да буду питани“ о овој теми, али подсећа да је њихов став познат и да они никада нису били наклоњени идеји да се тај мост отвори за саобраћај.

„За албанску страну нема неког посебног значаја отварање моста за саобраћај, осим тога да се провоцира српска страна. Дакле, једина функција и разлог да се он отвори јесте да би се направила нова провокација према Србима, зато што су успостављене друге саобраћајне везе између севера и југа. Тако да тај мост не би ништа значио у том погледу, осим неке врсте симболичке победе албанске стране над српском“, оцењује Гогић.

Ако се пита српска заједница на северу Косова, како каже, никада не би био прави моменат за отварање моста за друмски саобраћај јер то код њих отвара старе ране, пре свега у Северној Митровици.

„Тај мост је својевремено представљао неку врсту границе која је делила Митровицу на северни и јужни део, односно на српски и албански и било је поприште разних барикада и сукоба у прошлости када су Срби спречавали Албанце да продру на север Косова. Срби пре свега везују мост за те догађаје, а када је реч о безбедности његово отварање сада не би имало неки велики значај када већ сасвим слободно на северу Косова постоје базе специјалне полиције и када специјална полиција ординира севером. Тако да мост сада не би олакшао пролаз неких оружних снага и безбедносно ситуација не била гора него што већ јесте“, сматра Гогић.

Он ипак указује да би овај потез могао да изазове неку врсту револта српске заједнице, али додаје да је питање да ли би могле да се понове сцене од пре двадесетак година, када су Срби организовано долазили на мост и спречавали пролазак организованих група Албанаца, јер сматра да Срби на северу Косова више немају потенцијал за такву врсту отпора, нарочито након дешавања од прошле године, када је, како каже, на неки начин њихов отпор сломљен.

„Споразум о ревитализацији тог моста постигнут је 2015. године и неки кораци су учињени, он је отворен за пешаке али не и за возила. И ту је негде ствар застала зато што су се Срби упорно томе противили. Прошле године је Скупштина Северне Митровице донела одлуку о томе да се он пусти у саобраћај након што су српски одборници напустили Скупштину општине а превласт добили одборници из албанске и бошањачке заједнице. То је већ тада изазвало контроверзе и револт, али се наравно није одустало, можда је само било одложено и ова најава Ељшанија заправо говори да се од тога није одустало“, каже Гогић.

Како напомиње, отварање моста није одлука коју доноси Ветон Ељшани, заменик командира Косовске полиције за регион Север, који је ту могућност јуче најавио, нити полиција уопште.

„Они само извршавају одлуку коју ће донети други органи власти, а то су у овом случају општина Северна Митровица, без обзира на то што њени органи немају легитимитет. Они доносе такве одлуке. Претпостављам да ће у неком моменту у то да се укључи и централна власт јер они могу да се позову на тај споразум из 2015. године“, закључује Гогић.


Извор: Косово Онлине

    Прикажи још

    Повезани артикли

    Бацк то топ буттон